top of page
Search

Diversitatea lumii

Oamenii sunt diferiți: în funcție de vârstă, origine, religie etc. Acestea sunt lucruri pe care nu le putem influența și nu ar trebui să fie un motiv de discriminare. În timpul întâlnirii, participanții discută despre dificultățile care pot decurge din apartenența la diferite grupuri sociale, dar vor vedea și punctele forte ale acelor persoane care sunt adesea văzute ca fiind slabe sau cu un potențial limitat.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda, Irina Madan

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale :

  • Observarea diversității lumii și a persoanelor care aparțin diferitelor categorii (cu caracteristici care nu pot fi schimbate în timpul vieții și care nu depind de noi).

În decursul întâlnirii participanții vor:

  • acorda atenție diversității oamenilor și situațiilor în care aceștia trăiesc (se analizează posibilitatea de a acționa, condițiile de viață etc); se observă dificultățile cu care se confruntă unele grupuri sociale, dar și potențialul pe care îl au acești oameni;

  • învăța să fie mai sensibili la discriminare.


 

1. Regulamentul jocului


Participanții, împărțiți în 4 grupuri, se mută dintr-un loc în altul. În fiecare dintre locurile în care ajung ei află povestea unui lider și îndeplinesc câte o sarcină. Fiecare grup începe dintr-un alt punct. După 15 minute schimbă locul și continuă până le completează pe toate.

În fiecare punct există o persoană care prezintă subiectul participanților și explică sarcina. De asemenea, puteți decide să lăsați plicuri cu sarcini scrise, informații și comentarii și apoi să discutați totul cu participanții, după ce au terminat sarcinile.

Deși acesta este un joc, echipele mici nu concurează între ele, ci doar câștigă cunoștințe și experiență.

2. Jocul

Punct 1: Vârsta


Participanții cunosc povestea lui "DJ Bunica" sau vizionează imagini și videoclipuri de pe site-ul: facebook.com/dancingmiedzypokoleniowy. Apoi, ei trebuie să discute următoarele aspecte:

Îți place această inițiativă?

  • Ce poate fi dificil pentru persoanele în vârstă?

  • Ce ar trebui să facă și ce ar trebui să nu facă?

  • Pot să meargă la o petrecere?

  • Ați văzut vreodată oameni bătrâni care dansau, râdeau împreună?

  • Vrei să te joci cu bunicile și bunicii tăi?

  • De ce este important să se organizeze întâlniri cu oameni din generații diferite?

Sarcina pentru grup:

Scrieți pe o hârtie ce pot oferi bătrânii celor tineri și pe altă hârtie ce pot da tinerii celor mai în vârstă. Ce poate face fiecare participant pentru bunicul și bunica lui? Ce i-ar face pe aceștia fericiţi?


Punct 2: Dizabilitatea


Participanții cunosc povestea lui Yoshi, un lider orb ("Vezi mai multe"). Apoi, ei trebuie să discute următoarele aspecte:

  • Ce fel de dizabilități cunoști?

  • Cunoașteți vreo persoană cu dizabilități?

  • Ați întrebat vreodată o persoană cu dizabilități cum se simte, ce este mai ușor pentru el sau ea, ce este pentru ei provocator?


Sarcina pentru grup:

Participanții încearcă să experimenteze modul în care se simt persoanele cu dizabilități. Pentru o vreme, trebuie „să pășească în pantofii orbilor”, să se simtă în pielea acestora. Participanții se împart în perechi. O persoană își acoperă ochii cu o eșarfă, iar a doua persoană va fi ghid pentru aceasta. Ghidul trebuie să aibă grijă de persoana care nu vede și să îl ghideze la o plimbare. Persoana cu ochii acoperiți acționează ca cercetător, încercând să exploreze realitatea din jurul lui, trăind lumea dintr-o perspectivă diferită, descoperind-o prin alte simțuri decât vederea. După câteva minute, schimbați regulile. Rezumând exercițiul, acordați atenție emoțiilor și dificultăților cu care s-au confruntat participanții.

Yoshi, deși nevăzătoare, se descurcă foarte bine în activitățile zilnice.



Punct 3: Religia


Participanții află povestea unui lider de o altă religie decât a lui (de exemplu, "O poveste, o noapte" sau "Continuitate"). Apoi, ei trebuie să discute următoarele aspecte:

  • Este religia este o parte importantă a vieții umane?

  • Religia aduce oamenii împreună sau dezbină oamenii?

  • Care sunt principalele religii din lume?

Sarcina pentru grup:

Grupul primește carduri cu informații și fotografii. Sarcina lor este de a potrivi informațiile și fotografiile cu religia corectă. Ce i-a ajutat să rezolve corect această sarcină? Ce altceva știu ei despre aceste religii? Fiți foarte atenți și întotdeauna reacționați la orice stereotip, comentariu lipsit de respect.


Informații despre religii


Budism

  • Fondatorul se numea Buddha.

  • Oamenii cred în reîncarnare (după moarte sufletul renaște într-o altă ființă).

  • Oamenii meditează foarte mult, ei cred că astfel pot să scape de suferință.


Budismul (călugări călători)

Creștinism

  • Catolicismul și ortodocșii fac parte din această religie.

  • Astăzi este cea mai mare religie din lume (peste 2 miliarde de persoane).

  • Această religie a fost creată cu peste 2000 de ani în urmă în Orientul Mijlociu.

Creștinismul



Islam

  • Cartea sfîntă a acestei religii este numită Coran.

  • Reprezentanții acestei religii se roagă de 5 ori pe zi.

  • Templu acestei religii se numeste moschee.


Islam (templu - moschee)

Hinduism (indian)

  • Majoritatea urmașilor acestei religii trăiesc în India și Nepal.

  • Hindușii cred în reîncarnare (după moarte ne naștem din nou).

  • Cei care urmează această religie se închină multor zei, dintre care cel mai important este Brahma.


Hinduism (vacă sfântă)



Punct 4: Originea

Grupul ascultă povestea "Fii scânteia". Apoi, ei trebuie să discute următoarele aspecte: de ce copiii din poveste nu au acces facil la educație?

Au toți copiii din țara ta oportunități egale în ceea ce privește accesul la educație?

  • Ce înseamnă sărăcia?

  • Sărăcia arată la fel peste tot în lume?

  • De ce unii oameni sunt mai săraci?

Explicați faptul că sărăcia nu este, de obicei, rezultatul lenei sau alegerii, așa cum este deseori descrisă, dar poate fi, de exemplu, o consecință a locului nostru de origine. În multe țări, oamenii nu au șanse egale, deoarece s-au născut în familii care nu au destui bani pentru alimente și nu pot trimite trimite copiii la școală. Chiar dacă un copil sau un adult este calificat și muncitor, foarte des nu-și poate schimba soarta. Din fericire, există lideri, care încearcă să schimbe această situație. Subliniați că, deși în unele țări există mai mulți oameni săraci decât în ​​alte țări, în niciuna dintre aceste țări nu toți oamenii sunt săraci sau nu toți oamenii sunt bogați. De asemenea, în țara și pe continentul din care face parte țara ta sunt oameni care ar putea avea nevoie de ajutorul unui agent al schimbării.

Sarcina pentru grup:

Bazându-se pe povestirea "Fii scânteia", grupul pregătește benzi desenate, unde personajul principal ar trebui să fie Dan, liderul din Cambodgia.


Oamenii de toate vârstele, indiferent de originea lor, merită respectul și sprijinul nostru. Ei au, de asemenea, dreptul de a-și îndeplini visele.



3. Rezumat

Amintiți-vă subiectele de discriminare (vârsta, dizabilitatea, religia, originea). Ce este comun tuturor acestor categorii? Ele nu sunt rezultatul alegerii noastre, de cele mai multe ori nu le putem schimba (putem schimba religia, dar în practică se întâmplă foarte rar). De aceea putem să rănim sau să atacăm pe cineva pe baza acestor diferențe. Un astfel de tratament se numește discriminare.


Discutați pentru câteva minute: ce este discriminarea? Cum ar trebui să reacționăm la aceasta? Faceți o listă cu posibile modalități de reacție (de exemplu, reacția verbală, ajutorul unui adult, plângerea la poliție, discuții cu persoana discriminată etc.)

 

Sarcini suplimentare pentru grup:

  • Observați cu atenție dacă cineva din jurul dvs. este discriminat, de ex. pentru aspectul, originea sau religia sa. Dacă puteți - reacționați, dacă din anumite motive este dificil - vorbiți împreună cum ați putea reacționa într-o astfel de situație? Ce te-ar ajuta să reacționezi?

  • Căutați alte povești despre lideri de exemplu o poveste inspiratoare a unui lider cu dizabilități, o persoană în vârstă, un imigrant. Pregătiți o carte de povestiri despre ei sau scrieți un articol pentru ziarul local.

  • Gândește-te ce poți face pentru o persoană din cartierul tău aflată într-o situație dificilă. Găsiți acei oameni, discutați cu ei, verificați cum îi puteți ajuta. Sprijiniți-i cât de mult puteți.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comments


bottom of page