top of page
Search

De unde provine orezul?

Știm de unde provine mâncarea noastră? Nu ne prea punem întrebarea asta când suntem în fața raftului cu produse alimentare din supermarket. Dar, în realitate, fiecare produs are o poveste a lui. În timpul acestei întâlniri, participanții îl vor cunoaște pe Tor - un fermier din Thailanda. Ei vor vedea cum decurge o zi de muncă la o fermă organică de orez, vor descoperi diferite etape ale producției de orez și vor vedea de ce merită să cunoaștem povestea bunurilor pe care le cumpărăm, indiferent dacă sunt produse pe alte continente, sau din țara noastră.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda, Irina Madan

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale :

  • Direcționarea atenției participanților către problemele globale din industria mâncării (orezul va fi luat ca studiu de caz).

În decursul acestei întâlniri participanţii vor:

  • cunoaște care sunt abilitățile necesare pentru schimbarea lumii;

  • obține informații de bază privind producția, varietățile și valoarea nutritivă a orezului;

  • cunoaște diferențele dintre producția ecologică și cea convențională.


 

1. Istoria

Întrebați participanții: cine poate fi, în opinia lor, un agent al schimbării? Cum înțeleg ei acest cuvânt? Ce înseamnă schimbarea lumii pentru o viață mai bună? Ce fel de abilități sunt necesare pentru a schimba lumea? Astăzi vom cunoaște un agent al schimbării - Tor din Thailanda. Dar, înainte de asta, să acordăm ne oprim puțin asupra altui om care a schimbat lumea - Martin Luther King, lider al mișcării drepturilor civile, activist pentru egalitate și eliminarea discriminării rasiale. El a spus că, înainte de a mânca micul dejun dimineața, noi deja depindem de mai mult de jumătate din populația lumii. Întrebați participanții cum înțeleg această teză. Se referă la faptul că majoritatea bunurilor pe care le consumăm au ​​fost produse în diferite alte părți ale lumii.

Participanții vor cunoaște astăzi povestea celor mai populare alimente.


2. Ce mâncăm (lucrați în echipă)

Dați participanților, care sunt împărțiți în grupuri mici, imaginea unui câmp de orez tăiat în bucăți. Dacă credeți că rezolvarea acestui puzzle ar putea fi prea dificilă, puteți folosi alta imagine legată de producția de orez. Grupurile pun piesele de puzzle împreună și ghicesc despre ce produs este vorba în imagine.

După exercițiu, spuneți participanților că astăzi se vor confrunta cu diferite sarcini. Fiecare sarcină va fi asociată cu orezul și participanții vor arăta care sunt aptitudinile necesare pentru schimbarea lumii. Ca premiu pentru fiecare grup de sarcini rezolvate, puteți alege un produs alimentar. Toate produsele colectate vor fi folosite la sfârșitul întâlnirii pentru a pregăti împreună o masă. Baza fiecărui fel de mâncare ar trebui să fie orezul.


Lanuri de orez - peisaj din jurul satului Sandeck din Cambodgia.



3. Sarcina 1. Discuții în grup

Participanții, în grupuri mici de 4-6 persoane, discută împreună ce fel de fel de mâncare doresc să pregătească și ce fel de produse vor avea nevoie (pot să creeze o rețetă nouă sau să utilizeze rețete recomandate, de exemplu, cele atașate la pagina 34). Ei ar trebui să verifice ce produse au la îndemână. Printre aceste produse ar trebui să aveți și diferite tipuri de orez. Permiteți participanților să citească informațiile scrise pe pachete, astfel încât să poată afla care sunt caracteristicile acestui tip de orez (cărui tip de mâncare se potrivește cel mai bine, care este valoarea nutrițională a acestuia). Alegeți cine va câștiga premiul pentru realizarea cu succes a sarcinii. Verificați dacă puteți găsi pe pachet informații despre origine. Încercați să aduceți la întâlnire orez organic. Pe lângă orez veți avea nevoie de alte ingrediente, cum ar fi brânza, legumele, fructele, condimentele.

În funcție de timp, de condițiile din sala de curs și în funcție și de cât de bine se pricep la gătit, participanții pregătesc diverse feluri de mâncare. Se pot pregăti mâncăruri reci, salate de exemplu (în acest caz aduceți orezul deja gătit) sau un fel de mâncare gătită la moment.


Înaintea fiecărei saracini împărtășiți participanților povestea lui Tor (“Înapoi la origini”).


4. Povestire


Tor este un fermier din Thailanda. După mulți ani de viață în Bangkok, capitala Thailandei, el a decis să renunțe la slujba sa bine plătită în domeniul imobiliar și să se întoarcă în satul său de origine pentru a conduce o fermă organică de orez. Nu a fost o decizie ușoară de a reveni la viața tradițională a unui sat din mediul rural, la rădăcinile lui. A fost nevoie de mult curaj și răbdare. Dar astăzi Tor este fericit în ferma lui, în fiecare zi el poate vedea rezultatul muncii sale – orezul ecologic.



5 Sarcina 2. Unde se cultivă orezul

Această sarcină necesită o abilitate importantă pentru un lider, care este colectarea și analizarea informațiilor. Fiecare grup primește numele a 10 țări. Sarcina este de a selecta 5 țări, mari producătoare de orez. Marcați-le pe o hartă a lumii. Dacă sarcina este completată corect, fiecare grup poate alege un produs pentru gătit (pot fi legume, brânză, condimente etc.)

Țările în care se produce cea mai mare cantitate de orez sunt: China, India, Indonezia, Bangladesh, Vietnam, Thailanda, Filipine, Brazilia, Pakistan, Cambodgia, Japonia.


6. Povestire

Orezul este produs în special în Asia. În multe țări asiatice există ferme de producție în masă, care adesea folosesc substanțe chimice pentru a face creșterea orezului mai rapidă. Dar există încă acele ferme în care agricultorii cultivă orez fără aditivi chimici. Uneori, din tradiție, uneori - ca în cazul Tor - este o abandonare conștientă a produselor chimice și alegerea unor soluții ecologice, mai sănătoase și mai bune pentru mediu.

Un exemplu de producție în principal pentru consumul casnic sunt fermierii din satul Sandeck, Cambodgia (vezi imaginile din "Fii scânteia"), care transportă orezul cu bicicleta sau vagoanele trase de boi. Tor folosește o camionetă mare. El produce o cantitate însemnată de orez, pe care o strânge în saci pe care îi pregătește apoi pentru depozitare.

Agricultorii își dau de obicei orezul la moară, care separă mecanic cerealele de coji, dar Tor nu poate folosi moara deoarece orezul organic ar fi amestecat cu cel convențional. Din acest motiv, Tor face totul el însuși, folosind vechile mașini de treierat. Separarea cojilor de orez durează mult timp și necesită trei tipuri de utilaje diferite. Prima produce o separare grosieră a orezului de pe coajă și înlătură murdăria. Celelalte două înlătură resturile rămase, perfecționând separarea. Întreg procesul se bazează pe greutatea boabelor de orez – acestea sunt mai grele și au și o suprafață lucioasă, care ajută la separare.

Mașină pentru separarea cojilor de orez - unealtă folosită de Tor în agricultura ecologică din Thailanda.



7. Sarcina 3. Construcția unei mașini

După ce au ascultat o parte a povestirii și au văzut imaginile, grupurile construiesc mașinile necesare pentru a separa cojile de cerealele de orez. Această sarcină va necesita o altă abilitate a unui lider - munca în echipă. Grupurile pot folosi materiale pregătite (de exemplu, recipiente de plastic, cutii din metal, cutii din carton). Ei trebuie să construiască o mașină care să semene cu cea folosită de Tor. Apoi ei trebuie să explice rolul acesteia. După terminarea sarcinii, grupurile pot alege alte alimente despre care să discute.


8. Povestire

Atunci când orezul este separat de coajă, este timpul pentru cântărire și ambalare. În agricultura bazată pe producție de masă totul se face automat, dar Tor face lucrurile manual. El folosește un cîntar manual pentru a cântări 1 kg de orez, apoi pune orezul în pungi și sigilează.

Tor încearcă să vină cu modalități creative de ambalare a orezului, atrăgătoare pentru clienți, de exemplu el amesteca diferite orez de diverse culori. El încearcă, de asemenea, noi produse din orez, cum ar fi săpun sau înghețată. El caută mereu noi idei care îi vor permite să ajungă la mai mulți clienți. Tor este foarte deschis și dispus să adopte idei noi. El le încearcă pe toate, verificând care va funcționa.


Tor vinde orez alb și brun în ambalaje și sticle, precum și produse prelucrate, cum ar fi săpunuri realizate manual.



9. Sarcina 4. Promovarea și vânzarea


Sarcina pentru grupuri este de a veni cu idei care să-l ajute pe Tor să-și vândă orezul organic. Poate fi un nou mod de ambalare, un produs nou, chiar și un slogan. Ceea ce contează este creativitatea - o altă abilitate a unui lider. După îndeplinirea sarcinii, permiteți grupurilor să aleagă un alt produs alimentar despre care să discute.


10. Povestire


Pentru agricultorii ecologici este foarte dificil să vândă orezul. Datorită efortului mai mare în procesul de producție, orezul lor este mai scump decât orezul comercial standard. Cu toate acestea, este mult mai bun pentru sănătate și mediul înconjurător.

Tor, precum și alți fermieri ecologiști din Thailanda, primesc sprijin de la o organizație numită Pookpintokao (vezi "Nunți de orez"). Această organizație pune în legătură fermierii cu potențialii clienți interesați să cumpere orez organic. Dar nu este vorba doar de schimbul numerelor de telefon. Pookpintokao ajută la construirea unei relații adevărate între cele două părți. Din fericire, ei nu folosesc termenii "client" și "vânzător", ci "mirele" și "mireasa", pentru a sublinia importanța acestei relații. Oamenii care cumpără orezul vizitează fermierul, fac cunoștință cu familia lor, leagă prietenii. Când ceva în fermă se întîmplă, de exemplu, există inundații, vor continua să sprijine fermierul, chiar dacă acesta nu poate livra orezul la timp. Pe de altă parte, dacă persoana care cumpără orezul are probleme și nu este capabilă să plătească la timp, fermierul va fi, de asemenea, răbdător. Și acest lucru se datorează faptului că ambele părți se cunosc, vorbesc regulat și construiesc relații puternice.


11. Sarcina 5. Relațiile

O relație bună se bazează pe aprecierea diferențelor dintre parteneri, precum și pe cunoașterea a ceea ce au în comun partenerii. Capacitatea de a asculta şi a construi relaţii, empatia și alte abilități sunt „comoara” unui lider.


Sugerați participanților jocul "Toți cei care". O persoană este așezată în mijloc și încearcă să găsească ceva în comun cu cel mai mare număr de persoane. El / ea construiește propoziția: "Toți cei care (de ex.) Preferă ciocolata." Apoi, toți oamenii care se bucură de ciocolată se ridică și își schimbă locul. Persoana din centru îşi caută un loc, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi suficiente locuri pentru toată lumea. Cel care nu reușește să găsească un loc propune o altă propoziție începând cu cuvintele "Toți cei care ...".

Repetați acest joc de mai multe ori, apoi treceți la a partea a doua. De data aceasta sarcina este de a termina propoziția "Doar eu". Sarcina fiecărui participant (sau a unei persoane din fiecare grup, în funcție de numărul de persoane care se află la întâlnire) caută ceva care îl deosebește de alte persoane, de exemplu. "Doar eu am trei surori." Dacă o altă persoană din grup are trei surori, se ridică. În acest caz, persoana din mijloc trebuie să propună o nouă frază, până în momentul în care nimeni nu mai stă în picioare. După acest joc, grupurile aleg un ultim produs alimentar.


12. Pregatirea bucatelor

Fiecare grup pregătește un fel de mâncare pe bază de orez, folosind produsele câștigate de-a lungul jocului. Încurajați grupurile să își schimbe produsele dacă au nevoie de ele. Apoi mâncați împreună, cu toți. Amintiți-le că aveți destule alimente pentru toată lumea!

Locuitorii din Asia de Sud-Est consumă orez - cu diferite feluri de mâncare - chiar și de trei ori pe zi, la micul dejun, la prânz și la cină.


 

Sarcini suplimentare pentru grup:

  • Să cunoașteți povestea unui alt produs alimentar pe care îl utilizați, precum și pentru alte bunuri, de ex. haine, gadget-uri, etc.

  • Pregătiți o campanie de informare: de unde provine orezul nostru? Valorificați cunoștințele pe care le-ați dobândit în cadrul întîlnirii împreună cu alte informații pe care le știați sau pe care o sa le aflați mai târziu.

  • Mergeți la cel mai apropiat magazin. Citiți cu atenție etichetele produselor. Ce informații puteți găsi? De unde provin produsele? Pregătiți o hartă care să arate de unde vin produsele consumate de noi de zi cu zi. Calculați câți kilometri călătoresc înainte de a ajunge în țara voastră. Care sunt produsele fabricate la nivel local? Reflectați împreună de ce merită să cumpărați produse locale.

  • Ce produse (fructe, legume) din țara dvs. pot fi produse ecologic? Aflați unde puteți găsi în cartierul dvs. produse ecologice locale.

  • Vizitați o fermă ecologică.


 

Anexă - Reţete cu orez

Salată din orez cu ciuperci Champignon


Ingrediente:

  • Orez (125 grame)

  • Champignon marinat (1/2 borcan)

  • Mazăre (1 borcan)

  • Porumb (1 borcan)

  • Maioneză

  • Ceapa marinată (3-4 bucăţi)

  • Sare

  • Piper


Prepararea:

  1. Se scurge porumbul, mazărea, ceapa și ciupercile, se pun în castron și se amestecă.

  2. Gătiţi orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.

  3. Se răcește orezul și se amestecă cu celelalte ingrediente, se adaugă maioneza și condimentele după gust.

Orez cu scorțișoară


Ingrediente:

  • Orez (250 g, o cană)

  • Lapte (0,5 litri)

  • Zahăr (4 linguri)

  • Scorțișoară

  • Unt (2 linguri)


Prepararea:

  1. Puneţi la fiert laptele împreună cu zahărul și untul.

  2. Când laptele fierbe, adăugați un pahar de orez, amestecând constant, astfel încât orezul să nu se lipească de vas.

  3. După ce a fiert puneți vasul deoparte și așteptați ca orezul să se pătrundă și să absoarbă lichidul.

  4. Apoi, puneți orezul în boluri și adăugați scorțișoară. De asemenea, puteți adăuga zahăr, mere sau alte fructe și puteți decora cu smântână.

Salată din orez și surimi

Ingrediente:

  • Orez (100 grame)

  • Surimi (batoane de crab)

  • Măr (1 bucată.)

  • Ceapă roșie (jumătate)

  • Fasole albă ( ½ borcan)

  • Ouă fierte (2 bucăți)

  • Maioneză

  • Sare

  • Piper

Prepararea:

  1. Gătiţi orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.

  2. Decojiți mărul și tăiați-l în cuburi.

  3. Tăiați ceapa în bucăți mici, scurgeți fasolea.

  4. Pregătiți ouăle fierte, răciți-le și tăiați-le în cuburi.

  5. Adăugați în orez mărul cuburi, ceapa, fasolea şi ouăle.

  6. Tăiați batonaşele de crab în bucăți mici și adăugați-le amestecului.

  7. Adăugați maioneză, un pic de sare și piper după gust.

  8. Pentru un gust mai exotic, în loc de fasole și ouă se adaugă ananas, brânză și țelină.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comentários


bottom of page