top of page
Search

Devenim lideri

În timpul acestui workshop, participanții vor pune în practică abilități și valori legate de schimbarea lumii spre bine. Participanții vor planifica și vor implementa acțiuni de schimbare, care le vor da putere și îi vor face să creadă că pot schimba lumea din jurul lor.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda, Irina Madan

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale :

  • Planificarea și realizarea acțiunilor sociale.

În decursul întâlnirii participanții vor:

  • Învăța să observe problemele sociale, să le analizeze, să creeze soluții, să planifice și să implementeze acțiuni, precum și să lucreze în grup;

  • Câștiga încredere că pot să schimbe lumea.


 

1. Istorie și discuții despre lideri

Spuneți participanților despre ideea de a schimba lumea:

În timpul întâlnirii de astăzi vom deveni lideri. Cum înțelegeți acest cuvânt? Cine este un lider? Putem folosi acest termen pentru o persoană care observă probleme, găsește soluții și le implementează pentru a schimba lumea spre bine. Spunând "lumea" nu înțelegem cu adevărat întreaga planetă, ci lumea noastră personală, comunitatea locală, orașul, județul, familia. Lider este un cuvânt nou. Vă place? Poate aveți altă termen pe care sa îl folosim pentru a numi pe cineva care schimbă lumea?

După o scurtă discuție pe seama subiectului de mai sus, prezentați participanților scurte povestiri ale liderilor care schimbă lumea spre bine. Vă puteți inspira din exemplele din Asia, deja descrise în această carte. Cereți participanților să dea exemple de lideri pe care îi cunosc. Apoi întrebați-i dacă vor să devină lideri și ei. Propuneți-le să-i ghidați să treacă prin diferitele etape ale pregătirii unui lider.


2. Etapa 1 – Aflarea problemei (cercetare)

Explicați participanților că, înainte de a face orice schimbare, trebuie să observe o problemă. Gândiți-vă în grupuri mici ce fel de probleme sociale sau de mediu vedeți în jurul vostru? Pentru a vă inspira puteți merge la o plimbare în orașul/satul în care locuiți; observați, întrebați oamenii pe care îi întâlniți ce cred ei că ar trebui să se schimbe în societate? Pot fi multe lucruri, cum ar fi lipsa de copaci, problema câinilor vagabonzi, lipsa relațiilor dintre vecini, problema deșeurilor, pierderea sentimentului comunității, persoanele în vârstă care au nevoie de ajutor etc. Dar nu dați participanților aceste idei, lăsați-i să aleagă problema cu care doresc să lucreze. Acesta este cel mai important obiectiv al întâlnirii. Vreți să apară în participanți acel sentiment că ei pot schimba lumea în bine și că pot să facă bine acest lucru. După terminarea plimbării și a discuțiilor, alegeți împreună o problemă pe care doriți să lucrați astăzi.


3. Etapa 2 – Analiza problemei


Odată ce problema este aleasă, să o examinăm mai atent. Care sunt cauzele problemei? Dacă discutați, de exemplu, lipsa bunelor relații dintre vecini, oare de ce este această situație? Poate că oamenii nu au timp? Poate că nu sunt obișnuiți să vorbească unul cu celălalt? Poate că nu se cunosc? Și care sunt consecințele acestui fapt?

După o discuție inițială, vizualizați problema ca pe un copac. Scrieți problema în care doriți să lucrați sub forma trunchiului de copac. De acolo cauzele se răspândesc în rădăcini, iar consecințele se extind în coroană. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți mai bine problema. Poate că astăzi veți planifica o soluție pentru o singură rădăcină, în loc să încercați să rezolvați întreaga problemă dintr-o dată. Uneori merită să lucrați în pași mici.


4. Etapa 3 – Ce putem face?

Împărțiți-vă în grupuri mai mici și prin sesiuni de brainstorming încercați să veniți cu soluții diferite la problema aleasă. Fiecare grup ar trebui să aibă cel puțin câte 5 idei. Apoi, împreună, citiți-le pe toate și alegeți-le pe cele cu care doriţi să lucrați în viitorul apropiat. Poate fi o singură idee sau pot fi alese câteva dintre acestea, voi decideți cât de multe puteți să realizați.


5. Etapa 4 – Planificarea

Scrieți toate lucrurile care trebuie făcute pentru a pune ideea în practică. Dacă, de exemplu, doriți să organizați Ziua Vecinilor, trebuie să găsiți o locație potrivită pentru această acțiune, să pregătiți invitații, să le livrați gustări, să pregătiți un program. Distribuiți sarcini în grupuri mici. Dacă sarcina este de a duce invitații, gândiți-vă cine poate merge, unde și când. Numiți o persoană responsabilă și stabiliți anumite date. Gândiți-vă ce altceva este necesar pentru a îndeplini sarcina și cine vă poate ajuta din afara grupului.


6. Etapa 5 – Acțiuni

Totul este planificat? Sunteți gata să acționați? Verificați dacă toată lumea știe exact ce are de făcut, dacă nu ați uitat nimic, poate că cineva are încă unele întrebări sau îndoieli. Organizați întâlniri în grupuri mici pentru a vă îndeplini sarcinile. S-o facem!

Tineri din întreaga lume participă la acțiuni de protejare a mediului și alte acțiuni civice – de exemplu siguranța pe drumuri.


 

Sarcini suplimentare pentru grup:

  • Puneți-vă proiectul în acțiune!


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comments


bottom of page