top of page
Search

Upcycling - Totul trebuie să fie nou?

Dacă vrem să trăim într-un mediu curat și sănătos, trebuie să luăm în considerare obiceiurile noastre și să introducem altele noi, cele legate de gunoi și de regula 3R. Merită să cunoaștem ideea de upcycling (folosirea deșeurilor pentru a crea produse noi, de calitate superioară) și filozofia zero deșeuri.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Ana Dabija

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale:

  • Noțiuni de bază pentru a cunoaște diferite metode ecologice de reciclare a deșeurilor.


În timpul atelierului, participanții vor:

  • cunoaște abordarea 3R (Reducere, Reutilizare, Reciclare);

  • cunoaște regulile pentru sortarea deșeurilor;

  • fi încurajți să facă upcycling.


 

Sarcină înainte de reuniune:

Participanții aduc la întâlnire lucruri pe care nu le mai folosesc: ambalaje, sticle, cutii etc.



1. Bingo (exercițiu)


Fiecare participant primește un card "Bingo". Sarcina este de a găsi o persoană care să îndeplinească anumite criterii (de exemplu, o persoană în locuința căreia se folosesc pungi de țesături în loc de cele de unică folosință). Odată ce am găsit persoana potrivită, scriem numele său în rubrica respectivă. Câștigătorul este persoana care completează mai repede toate rubricile, având în vedere că fiecare nume poate apărea în tabelul Bingo doar o singură dată.


BINGO - Găsiți o persoană care:


Utilizează pentru cumpărături o sacoșă de pânză în loc de pungi de unică folosință.

.............................................

Sortează gunoiul

……………………………..

Alege produse locale (de exemplu fructe și legume) de pe piața agricultorilor

……………………………..

Face cumpărături după o listă de produse necesare – nu cumpără produse inutile.

……………………………..

Folosește acumulatoare în locul bateriilor simple

……………………………..

Nu folosește șervețele de hârtie, ci batiste din stofă

……………………………..



2. Da și nu (exercițiu)


Pregătiți două hârtii, una cu un mare "da" și una cu un mare "nu" și lipiți-le pe pereți opuși. Apoi citiți pe rând propozițiile scrise mai jos. Participanții trebuie să stea pe linia "da" și "nu", dacă sunt de acord sau în dezacord cu enunțul propoziției. Înainte de a citi o nouă teză, oferiți participanților timp pentru a-și împărtăși opiniile și argumentele legate de subiect. În special, cereți părerea celor care se află în părți opuse ale camerei.


Exemple de propoziții:

  • este mai bine să reparați un computer decât să cumpărați unul nou;

  • este mai bine să cumpărați băuturi într-un recipient din plastic, care este mai ușor decât o sticlă;

  • ar trebui să cumpăram produse în cantități mici, în cantități mari se pot strica sau pot expira înainte de a ne folosi de ele;

  • separarea gunoiului ar trebui să fie obligatorie;

  • magazinele ar trebui să ofere gratuit pungi de plastic clienților;

  • cantitatea mare de ambalaje reprezintă un semn de înaltă calitate a produsului;

  • achiziționarea de produse din magazinele second hand este la modă, pentru că protejăm astfel mediul înconjurător.


3. Regula 3R (discuție)


Explicați că întâlnirea de astăzi este legată de subiectul deșeurilor. Discutați cu participanții o anumită problemă. Participanții văd problemele legate de subiectul deșeurilor? Ce fel de probleme generează acest domeniu? Credeți că poate fi o provocare să controlăm cantitatea de gunoi pe care o producem? De ce? Au vreo idee cum putem reduce cantitatea de deșeuri pe care le producem?



4. 3R – ce semnifică (exercițiu)


Împărțiți participanții în 3 grupuri. Fiecare grup primește una dintre regulile 3R: reduce, reutilizează, reciclează. Sarcina grupului este de a discuta cum percep ei regula specifică și de a crea cât mai multe posibilități pentru a pune această regulă în practică (ce putem face pentru a reduce / reutiliza / recicla deșeurile?). Dacă este necesar, sprijiniți grupurile, îndreptându-le spre direcția corectă. Toate grupurile își scriu ideile pe hârtie. La sfârșitul exercițiului fiecare grup prezintă rezultatul muncii lor, celelalte grupuri pot contribui cu idei.



5. Ghicitoare


Cum se confruntă alții cu regula 3R? Dați participanților textul unei ghicitori. Ei o pot rezolva individual sau în perechi. Ce idei despre Ana, Julia, Eva și Valentina vi se par interesante și de ce?


Ghicitoare

M. Świderek, Akademia 3R, http://www.ekonsument.pl/materialy/publ_115_pakiet_edukacyjny_ ss59_108_cwiczenia_aktywizujace.pdf, s. 94–95


Ana, Julia, Eva și Valentina au un scop comun: doresc să trăiască într-o lume curată și sănătoasă, în care nu trebuie să îți faci griji în legătură cu locul în care va fi făcută următoarea groapă de gunoi. Ei doresc să fie consumatori responsabili, fiecare respectând regula 3R în fiecare zi și pun în practică idei interesante de limitare a cantității de deșeuri pe care o produc. Iată câteva din ideile lor:

  • găsirea bicicletelor vechi, repararea acestora, vopsirea lor în culori vesele și apoi vânzarea acestor biciclete prietenilor și cunoscuților;

  • gestionarea platformei online "schimb de haine" destinată părinților de bebeluși – un mijloc care le permite acestora să facă schimb de haine pentru copiii lor;

  • organizarea de evenimente lunare pentru schimbul de cărți. În cadrul acestor acțiuni participanții pot să ofere cărțile citite și să primească în schimb altele;

  • proiectarea și realizarea de bijuterii din deșeuri (din capace, lemn, pâslă, părți de calculatoare etc).


Dragostea pentru natură le-au unit pe fete, dar fiecare dintre ele face lucruri diferite în viața de zi cu zi: una dintre ele este medic, o alta este designer dintr-o companie de publicitate, a treia este peisagist pentru spații verzi iar ultima este proprietarul unei cafenele:

  • Ana lucrează în agenția de publicitate, specializată în campanii sociale;

  • Persoana care organizează schimbul de cărți are grijă și de bolnavii dintr-un spital;

  • Valentina nu este proprietarul cafenelei;

  • Colecția specială de bijuterii din obiecte reciclate nu a fost făcută de Eva;

  • Ana nu administrează un site web;

  • Julia nu este doctor și nu repară biciclete;

  • Valentina nu organizează schimburi de cărți, iar Eva nu proiectează grădini;

  • Persoana care deține cafeneaua nu îi ajută pe părinți să facă schimb de haine pe Internet.


Ghici proiectul de reducere a deșeurilor și profesia fiecărei persoane implicate în proiect.


Răspuns: Ana, designer, repară biciclete; Julia are o cafenea și face bijuterii; Eva, doctor, organizează schimb de cărți; Valentina, designer de grădini, organizează evenimentele schimb de haine.



6. Povestiri despre upcycling


Spuneți participanților povestirile (și prezentați fotografiile respective) despre "Tribu" și "Tonle", două companii care utilizează upcycling.

Apoi, aruncați o privire la elementele aduse de participanți - sunt obiecte care par să nu mai fie utile. Gândiți-vă în grupuri mici ce puteți face cu ele. Poate un vas pentru flori din sticle sau borcane? Rame pentru imagini? Un pix? O cutie pentru bijuterii? Pentru cine pot fi utile? Pentru dumneavoastră? Pentru familia voastră? Poate pentru unul dintre prieteni? Poate pentru copiii din orfelinate? Sau pentru cei din azilele pentru bătrâni? Odată ce ați luat decizia trebuie doar să începeți să confecționați noile obiecte pe baza acestor lucruri vechi, aparent nefolositoare!



7. Upcycling - confecționarea lucrurilor din materialul uzat


În funcție de posibilități, interese și abilități, participanții fac din obiectele aduse lucruri noi, de exemplu brățări și coliere din vechile tricouri, vaze pentru flori din recipiente de plastic, lămpi din borcane, diverse recipiente din hârtie, cutii din panouri vechi, etc. Folosiți-vă imaginația sau căutați idei pe Internet.


Articole create cu upcycling.



8. Probleme locale sau globale (video și discuții)


Discutați împreună dacă deșeurile reprezintă o problemă locală sau globală. De ce? Poate ajunge gunoiul dintr-o țară în alta? Dacă da, cum? Gândiți-vă la râurile poluate și la aer, luați în considerare și lucruri precum transportarea gunoiului către alte țări (de obicei mai sărace) sau chiar continente. De ce se întâmplă acest lucru? Care sunt consecințele? Vizionați videoclipul Povestea lucrurilor, în care gunoiul este unul din subiecte (https://www.youtube.com/watch?v=waXLd93bYvk ) sau citiți istoria "Mantanani. Iadul și Paradisul".



9. Rezumat


Întrebați participanții ce au învățat în timpul acestei întâlniri. Ce anume vor schimba ei în viața lor de zi cu zi? Ce puteți face cu lucrurile pe care le-ați construit în timpul întâlnirii? Când le puteți termina (în cazul în care încă mai este de lucru)?


 

Sarcinile suplimentare pentru grup:

  • Oferiți articole de upcycling persoanelor cărora le pot fi utile. Evaluați corect de la bun început dacă au nevoie cu adevărat de aceste obiecte.

  • Organizați un eveniment în care să faceți schimb de obiecte (cărți, haine etc). Invitați și persoane din afara grupului vostru.

  • Utilizați regula 3R în viața de zi cu zi. Timp de câteva săptămâni, notează-ți succesele și provocările. Împărtășește experiența cu ceilalți.

  • Organizați o campanie care promovează regula 3R într-o comunitate din care faceți și voi parte (de exemplu colegii de clasă, părinții, bunicii, vecinii).

  • Pregătiți în sala de curs câteva containere pentru sortarea gunoiului. Notați instrucțiunile pentru o sortare corectă și puneți-le la vedere, deasupra recipientelor - va fi utilă celor care nu-și amintesc toate regulile.

  • Organizați ateliere de design și de cusut, precum și un spectacol de modă, în timpul căruia veți prezenta haine pregătite folosind regula upcycling.

  • Organizați un atelier de lucru pentru crearea de bijuterii obținute din diverse obiecte devenite nefolositoare.

  • Mergeți la o fabrică de artizanat sau la un atelierul unui designer care lucrează cu upcycling.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


bottom of page