top of page
Search

Provocări și acțiuni

Acțiunea este cel mai important lucru în schimbarea lumii în bine. În cadrul acestui workshop, participanții își creează propriul proiect social, apt pentru a fi implementat în comunitate.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Ana Dabija

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale:

  • Planificarea proiectelor sociale care răspund nevoilor comunității locale.


În timpul atelierului, participanții vor:

  • învăța cum să distingă problemele sociale, să lucreze în grup, să căute în mod creativ

  • soluții, să creeze o strategie, să planifice un proiect pas cu pas.

  • fi inspirați și motivați să întreprindă măsuri concrete.

 

Sarcină înainte de reuniune:

În cadrul întâlnirii anterioare, participanții vor fi primit câte o sarcină care să trebuiască să fie îndeplinită în echipă (minigrup) și o sarcină care să fie îndeplinită individual.

Participanții împărțiți în grupuri mici (4-6 persoane) aleg o poveste a unor agenți ai schimbării din Asia (https://www.exchangetheworld.info/changemakers-1) sau o altă poveste despre o acțiune relevantă de schimbare (din lume, din regiunea voastră sau chiar din comunitatea din care faceți parte). Sarcina lor este să citească povestea și să pregătească o prezentare despre aceasta. Maniera de prezentare este la libera alegere a participanților (de exemplu poveste, dramă, benzi desenate, film).

Fiecare participant observă cu atenție realitatea din comunitatea locală și încearcă să identifice cu ce provocări se confruntă aceasta.


1. Povestirile agenților de schimbare (prezentări)

Grupurile prezintă poveștile pregătite. Poveștile sunt menite să încurajeze, să inspire și să motiveze oamenii să treacă la acțiune.


2. Definirea problemei (lucrul în grupuri)

Participanții, organizați în grupuri mici de 4-6 persoane, stabilesc problema socială pe care vor să lucreze. În timpul unei discuții comune ei fac schimb de idei cu privire la provocările cu care se confruntă comunitatea, probleme pe care le-au observat înainte de această întâlnire. Odată ce au ales împreună problema la care vor lucra, vor avea o discuție scurtă pentru a înțelege diferite aspecte ale problemei.

Exemple de probleme: străzi pline de gunoi; copiii petrecând timp în fața calculatorului; unii studenți din școala din apropiere sunt migranți și nu vorbesc fluent limba națională; lipsa bunelor relații dintre vecini etc.


3. Viitorul mult dorit (lucrul în grupuri)

Problema este stabilită, acum să verificăm cum am dori să fie abordată. Discutați în grup cum arată viitorul pe care îl doriți, care ar fi situația care v-ar satisface. Creați o viziune în care problema este rezolvată și scrieți-o sau desenaţi-o pe hârtie.

Exemple: străzi curate; mai mulți copaci; vecinii se cunosc, vorbesc împreună, oferă ajutor atunci când e nevoie; studenții migranți din școala din apropiere au abilități de bază în limba țării gazdă și se integrează în comunitatea din care fac parte.


4. Căutarea de soluții (brainstorming)

Grupurile notează toate căile posibile de a trece de la situația actuală la viitorul pe care și l-au imaginat. În funcție de creativitatea grupului, puteți utiliza o tehnică de brainstorming standard sau o versiune mai structurată (de exemplu, brainstorming 5/3/6).

Exemple de soluții: acțiuni de curățare a străzilor; organizarea unei Zile a bunei vecinătăți; cursuri de limbă pentru studenții migranți; campanie de plantare a copacilor.


5. Alegeți soluția

Fiecare grup alege o soluție pentru problema identificată. Poate fi una dintre soluțiile găsite în timpul brainstorming-ului sau un mix al acestor idei. Poate că soluția nu va rezolva încă întreaga problemă, dar e un important pas înainte.

Exemplu de soluții: organizarea cursurilor de limbă o dată pe săptămână pentru elevii migranți din școala din apropiere.

6. Pași mici

Grupurile planifică modul de punere în practică a soluției. Ce pași mici ar putea face? Notați fiecare pas separat pe câte o bucată de hârtie și puneți-le în ordine cronologică. Fiecare pas trebuie să aibă un termen specific. Notați și cine este responsabil pentru fiecare etapă.

Exemplu: creați un program (cine și când poate îndruma clasa), contactați școala, pregătiți un afiș cu informații despre acțiune, vorbiți cu directorul, vorbiți cu părinții și studenții, planificați prima acțiune în clasă.


7. Prezentare

Grupurile prezintă planul proiectelor lor. Alți participanți pot să ofere feedback sau se pot alătura și ei proiectului preferat.


Acțiunile cercetașilor pentru protecția naturii, chiar dacă sunt realizate în zona lor, au și efecte la nivel global.


 

Sarcini suplimentare pentru grup:

  • Puneți-vă proiectele în practică!


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info



Comments


bottom of page