Antreprenoriatul social (care sprijină schimbarea lumii în bine prin intermediul unui anumit tip de afaceri) este o alternativă interesantă pentru sectorul non-guvernamental. Participanții la întâlnire vor fi familiarizați cu conceptul de antreprenoriat social și vor învăța să folosească diverse instrumente de business pentru rezolvarea anumitor probleme sociale.
Autor: Anna Książek
Traducere: Irina Voda
Corectură: Ionuț Stoican
Obiective principale:
Descrierea conceptului de antreprenoriat social, familiarizarea participanților cu acest termen.
În timpul cursului participanții vor:
fla despre rolul antreprenoriatului social și al organizațiilor care susțin acest tip de activitate;
afla despre diverse modalităţi de a schimba lumea în bine, cu exemple din viața reală a întreprinderilor sociale din întreaga lume;
obține motivații pentru propriile decizii.
1. Joc
Regulile jocului.
Pe masă sau pe podea puneţi mai multe bucăți de hârtie în patru culori diferite. Se construiește astfel o cale prin care piesa cu care se joacă se va deplasa înainte (în zig zag). Fiecare culoare are o semnificație aparte, de exemplu:
Verde – o istorie a oamenilor influenți (agenți ai schimbării)
Roșu –o sarcina,
Albastru –un obstacol
Alb – neutru, fără un simbol atribuit
Numărul de cadre colorate depinde proporțional de numărul de participanți și de timpul pus la dispoziție de supervizor. Dacă este nevoie, în timpul jocului pot fi înlăturate sau adăugate alte cadre de hârtie pe suprafața de joc. Ideea jocului (în special atunci când se adaugă noi cadre de joc): dacă cineva schimbă lumea, el/ea află că drumul este diferit de cel pe care şi l-a imaginat la început.
Participanţii formează grupuri mici de câte 4-6 persoane. Participanții nu joacă unul împotriva celuilat, ci împreună. Foarte important! Jocul constă doar în mutarea unei singure piese. Prima grupă aruncă zarul și deplasează piesa în funcție de numărul care a căzut pe zar. În funcția de culoarea hârtiei pe care a ajuns piesa de joc, echipa care a aruncat zarul alege istoria agenților schimbării (dacă nimereşte în zona verde), rezolvă o sarcină (dacă nimerește pe roșu) sau depășește obstacolul (dacă nimerește pe albastru). Sarcina este obligatorie pentru toate echipele participante. Fiecare echipă care îndeplinește corect sarcinile are şansa de a muta piesa cu un pătraţel înainte. Sarcina cu obstacol are loc doar o singură dată și are ca rezultat înaintarea sau regresul piesei de joc pe suprafața de joc. Apoi, următoarea echipă aruncă zarul. Pe tot timpul jocului se va folosi doar o singură piesă, scopul fiind de a merge mai departe.
Înaintea ședinței pregătiți cartonașele cu poveștile agenților schimbării, cartonașele cu sarcini și cartonașele cu obstacole.
Cartonașele cu poveștile agenților schimbării
Pregătiți cartonașele cu ajutorul povestirilor despre intreprinderile sociale de https://www.exchangetheworld.info/changemakers-1. Propuneți și câteva povestiri din țara voastră.
Cartonașele cu sarcini pentru echipe
În lista de mai jos adăugați câteva sarcini legate de situația din țara voastră sau de alte aspecte ale antreprenoriatului social:
Explicați termenul “antreprenoriat social”. Rezumați răspunsul echipelor, vizionați un film de scurt metraj, pregătit de Smart Kolektiv, care explică ce înseamnă antreprenoriatul social: https://www.youtube.com/watch?v=1ecKK3S8DOE
Întreprindere socială este un fel de afacere al cărui scop nu este doar profitul, câștigul banilor, ci și rezolvarea unor probleme sociale. Poate fi o întreprindere care angajează persoane dezavantajate (de exemplu persoane cu dizabilități), participă la diferite acțiuni de caritate sau produce diverse mărfuri ecologice. Câteva exemple de întreprinderi sociale sunt prezentate la https://www.exchangetheworld.info/changemakers-1.
Dați exemple de agenți ai schimbării din țara voastră.
Dați exemplu de o afacere socială (care sprijină persoanele cu dizabilități mintale).
Mentionați trei lucruri pe care le puteți pune în practică pentru a deveni un consumator mai responsabil.
Dați exemple de două afaceri sociale care ajută mamele singure.
Numiți două organizații care sprijină antreprenoriatul social. Rezumați răspunsurile echipelor. Povestiți pe scurt despre organizația Kanthari (organizație din India care finanțează cursuri pentru persoane dornice să promoveze schimbarea la nivel social, inclusiv antreprenori sociali) sau Ashoka (vizionați un scurt metraj în care se explică ce înseamnă Ashoka și cum ajută aceasta la schimbarea lumii în bine: https://www.youtube.com/watch?v=ycslk2K6S-8)
Cartonașul cu obstacole (exemple)
Dați înapoi trei poziții.
Mergeți înainte cu trei pătrățele.
Schimbați echipa. Una sau două persoane din echipă (independent de mărimea echipelor) se schimbă sau formează o nouă echipă. Utilizați acest cartonaș cel puțin de câteva ori.
Joc ‘Agenți ai schimbării’ organizat în Fundacja Wyobraź sobie în Polonia.
2. Soluţia
Participanții urmăresc un film de scurt metraj care va inspira următoarele jocuri:
Sarcini şi subiecte pentru discuţie:
Găsiți alte exemple de întreprinderi sociale din propria voastră țară și din întreaga lume.
Discutați împreună ce face ca aceste întreprinderi să devină sociale (de exemplu, la ce fel de nevoi sociale răspund). Problemele sociale din țara voastră sunt similare cu cele din alte țări?
Organizaţi o dezbatere pe tema “Organizații non-guvernamentale vs antreprenoriat social? Care sunt argumentele pro și contra pentru fiecare soluție?
Găsiți un antreprenor social din regiunea vostră și luați-i un intreviu. Te poți baza pe interviurile de https://www.exchangetheworld.info/changemakers-1.
Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info
Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info
Comentarios