top of page
Search

Mantanani. Paradisul și iadul


 

Autor: Anna Książek, Andrea Pucci

Traducere: Alina Caraman

Corectură: Ionuț Stoican

 

Când după o oră de mers cu vaporul am ajuns la această mică insulă malaezyană, situată la nord-est de Borneo, nu ne-am putut crede ochilor. Unul dintre acele locuri fascinante pe care tocmai le vedeți în anunțurile agențiilor de turism era chiar în fața noastră. Albastrul adânc al oceanului, plajele de aur, verdele intens al palmierilor, mici debarcadere rustice care deservesc puținele bărci locale. Spațiu, tăcere, libertate: un paradis. Cel puțin asta am crezut. După câteva minute, paradisul a început să-și dezvăluie partea întunecată.

La început a fost gunoiul. Deși locul în care urma să locuim era la aproximativ 10 pași distanță de ocean, voluntarii din Blue Life - ONG-ul care ne-a găzduit pe insulă - ne-au spus încă de la început: dacă vreți să înotați (asta e tot ce am visat!), mai bine mergeți în celălalt capăt al insulei. Aici, aproape de sat, oceanul servește drept groapă de gunoi. Și din păcate era adevărat. De generații locuitorii insulei și-au aruncat deșeurile în ocean. Problema este că înainte, deșeurile erau materie organică, acum, în cel mai bun caz este plastic. În acea parte de ocean puteți găsi de toate - haine, pungi, baterii, chiar și un televizor.

Al doilea lucru în defavoarea acestui paradis sunt turiștii. Majoritatea dintre ei sunt foarte gălăgioși și egoiști, fără pic de respect față de localnici sau față de noi. Din fericire, după o călătorie de 20 de minute, am putut ajunge la Green Lounge. Acolo plaja era încă neatinsă; izolată de zgomot și fără deșeuri, cu apă rece, cristalină și cu nuci de cocos proaspete din palmieri. Acolo, admirând unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare, am putea reflecta asupra existenței și vieții planetei a cărei perspectivă nu este deloc optimistă.

Green Lounge este unul dintre proiectele inițiate de Blue Life, o organizație nonguvernamentală care încearcă să salveze Mantanani în orice mod posibil.

Fred, directorul Blue Life, explică: Blue Life a fost creată pentru că vrem să ajutăm la dezvoltarea ecoturismului pe insula Mantanani, iar ecoturismul nu se referă numai la primirea oaspeților și oferirea unor servicii bune de ospitalitate, ecoturismul se referă la mediul marin, mediul social, relațiile cu săteni. Scopul nostru este de a construi relații bune cu comunitățile locale și de a contribui la dezvoltarea infrastructurii și mijloacelor lor de trai.

Colaborarea cu comunitățile locale, totuși, poate fi destul de complicată și necesită multă răbdare și înțelegere. Unii dintre locuitori nu au părăsit insula, este dificil pentru ei să vadă lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, să înțeleagă de ce aruncarea gunoiului în ocean nu este cea mai bună idee. Fred recrutează voluntari pentru proiectele sale din afară, deoarece localnicii, pentru care au fost create proiectele, nu sunt adesea interesați. Sau poate, pe baza experienței lor anterioare, știu că majoritatea proiectelor se opresc în timpul derulării lor datorită lipsei de resurse și a scăderii entuziasmului. Dar Fred, în ciuda numeroaselor provocări zilnice, este hotărât să continue.

Forța motrice pentru mine și pentru acest ONG este că am început să interacționăm foarte strâns cu comunitatea locală și, din acest motiv, avem o oarecare responsabilitate. Trebuie să arătăm că luăm în serios proiectul nostru și că suntem cu adevărat dispuși să îl ducem până la capăt. Doar atunci comunitatea poate să o ia și să o vadă ca pe o realizare proprie.

Nu este ușor. Printre provocările zilnice se numără cele legate de mentalitatea muncitorilor, lipsa resurselor, atitudinea iresponsabilă a politicienilor, care nu generează un comportament de încredere, sugerând localnicilor să aștepte finanțare și să nu ia inițiativa pe cont propriu. Banii imprevizibili îi descurajează să acționeze și le știrbesc demnitatea și încrederea în puterea comunității. Viața lor înseamnă doar așteptare, majoritatea deciziilor sunt luate deja. Politicienii și oamenii de afaceri exploatează nivelul scăzut al educației și naivitatea sătenilor pentru a-și atinge obiectivele proprii (care de obicei sunt în contradicție cu interesul oamenilor și cerințele mediului). Care sunt consecințele?

Am petrecut o săptămână pe Mantanani și din multe puncte de vedere săptămâna aceasta ne-a schimbat viața. Ne-a deschis ochii și ne-a permis să vedem ceea ce toată lumea știe, dar nu mulți reușesc să conștientizeze.

Planeta noastră e pe moarte. Nu avem prea mult timp. Dacă suntem norocoși, copiii noștri, poate și copiii lor, vor avea în continuare șansa de a trăi pe Pământ. Cel mai probabil, însă, generația noastră va fi deja distrusă. Nu putem spune dacă va triumfa natura sau mai degrabă se va porni un război ca o consecință a deficitului de alimente și resurse.

Pământul moare. Avem mai puțin timp decât credem.

Nu este prima dată când am auzit despre aceste amenințări. De ce am reușit în sfârșit să înțelegem asta în această mică insulă? Probabil pentru că, pe lângă faptul că am vorbit cu specialiștii în domeniu, am văzut pământul murind. L-am văzut cum ajunge la o perlă de o frumusețe de neconceput, cum ar fi Mantanani. Am văzut oceanul pe moarte. Și asta a fost brutal. Oceanul oferă aproximativ 70% din oxigenul pe care îl inspirăm. Copacii, despre care învățăm la școală, produc mai puțin de o treime din el. Moartea ecosistemului oceanic înseamnă că jocul s-a terminat, iar oceanul moare incredibil de rapid. Mantanani este exemplul perfect. Există mai mulți corali morți pe plajă, decât în ​​viață în recif. Și va fi mai rău, din ce în ce mai mulți turiști, mai mult gunoi, comunitatea locală este împinsă de investitori lacomi. Mantanani nu este un incident izolat. Pământul moare. E suficient să verificați datele științifice.

Acum putem alege între a ne întoarce la viața de dinainte și a crede că aceasta nu este problema noastră sau de a lua în considerare două aspecte principale. În primul rând, trebuie să ne concentrăm pe a face ceea ce ne place. Acum! Imediat. Nu avem prea mult timp. Renunță la tot ceea ce te ține pe loc și începe să faci lucrurile pe care chiar vrei să le faci. Iubește, experimentează, simte, urmărește-ți visurile, trăiește fiecare moment. Apoi contribuie și tu la schimbarea lumii. Gândiți-vă cu atenție în ce merită să vă investiți timpul, energia și resursele; ce acțiuni sunt cruciale și vor schimba cu adevărat ceva și ce schimbări trebuie făcute. De asemenea, decideți dacă doriți să luați inițiativă sau mai degrabă să vă alăturați unui proiect deja existent. Colaborarea este foarte importantă. Avem nevoie de o mișcare masivă, care să ne conducă la o schimbare globală. Nu este suficient să nu mai folosim pungi de plastic sau să reciclăm deșeurile. Este frumos și corect să facem asta, dar nu va schimba prea mult situația. Fiecare dintre noi ar trebui să înceapă să aibă grijă de planetă. Nu este ceva ce putem delega altora. Nu ne putem aștepta ca guvernul să aibă grijă de ea. Pământul este viața noastră și viața copiilor noștri.

Credem că viața are sens numai dacă ne urmăm calea, încercând să lăsăm această lume puțin mai bună decât am găsit-o. Considerând că suntem una dintre ultimele generații de pe această planetă, acest gând este mai important decât oricând. Trăiește. Prea târziu poate veni mai devreme decât crezi. Vestea bună este că tot mai mulți oameni înțeleg acest aspect. Mergem în jurul lumii, vedem clar că o mare schimbare se apropie. Oamenii încep să realizeze că nu putem continua în același fel dacă vrem să ne salvăm planeta și viețile. Persoane ca Fred din Green Lounge sunt peste tot, literalmente peste tot. Dar au nevoie de ajutorul nostru. Ajutor de la fiecare dintre noi, împreună putem face atât de multe. Putem face totul.



 


Agentul schimbării Fred Weirowski - directorul Blue Life, angajat în salvarea insulei Mantanani.


Apus de soare pe insula Mantanani. Fiecare apus este un adevărat miracol al naturii. Este un moment minunat pentru reflecție, meditație, pentru a fi cu voi înșivă.


Această parte nelocuită a insulei este o mare groapă de gunoi. Aici găsiți de toate - munți de plastic, îmbrăcăminte, electronice. Unele gunoaie sunt de pe insulă, altele vin de pe continent.




 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page