top of page
Search

Înapoi la origini


 

Autor: Anna Książek, Andrea Pucci

Traducere: Ana Dabija, Cristina Harbuz

Corectură: Ionuț Stoican

 

Ne-am întâlnit cu Tor cu 3 ore înainte de ora stabilită. Am ajuns la un mall, locul în care planificasem să ne întâlnim. Veneam direct din gara Bankok, hotărâți să lucrăm la GoodNewsLetter sau la altceva. În timp ce căutam un loc în care să ne aşezăm într-o cafenea, un domn din faţa mea m-a întrebat:

- Anna?

- Tor? El ne-a recunoscut după fotografii şi în 5 minute ne-a povestit despre “universul său de orez”.

- Eu plec spre Unilever să îmi vând orezul organic. Nu are rost să aşteptaţi aici, mai bine veniți cu mine să mă ajutaţi.

În scurt timp am aflat tipurile de orez, numele acestora şi care este preţul pentru orezul pe care îl cultivă. De asemenea, am învățat şi 2-3 cuvinte în thailandeză. Ne-am distrat, dar am și vândut timp de aproape trei ore. Uneori era mai linişte şi astfel puteam vorbi cu Tor pentru a-l cunoaste mai bine. Alteori erau atât de mulţi clienţi încât câteva mâini în plus s-au dovedit a fi de mare ajutor. După ce am trerminat vânzarea am făcut o călătorie cu maşina vreo 4 ore spre casa lui Tor în Korant (Nakhon Ratchasima). Dar am făcut şi o pauză pentru o cină tailandeză delicioasă la un restaurant al cărui proprietar era un amic al lui Tor) Pe drum, ne-a povestit cum a devenit el fermier.

Am făcut multe în viaţa mea, am lucrat şi ca bucătar, am avut propriul restaurant, însă nu am talentul de a găti. Înainte de-a ajunge fermier am lucrat ca broker în Bangkok. Câştigam bani buni, însă nu eram foarte fericit. Iată de ce am decis să las totul şi să mă întorc în oraşul meu natal pentru a deveni fermier. Îmi place să văd rezultatul muncii mele. Dacă plantezi orez, îl vezi cum creşte schimbându-se în fiecare zi.

Tor s-a întors la familia lui, a cumpărat pământ şi a început să crească orez.

Am decis să mă întorc aici deoarece îmi lipsea familia. Am dorit să fiu mai aproape de ei, iar ei, la rândul lor, pot să mă ajute. Dar, întoarcerea acasă nu a fost ceva chiar foarte uşor. Fiind în Bangkok atâţia ani eram obişnuit cu alt mod de viaţă. Oamenii de aici sunt foarte încăpăţânaţi, nu sunt deschişi la lucruri noi. E foarte greu să îi convingi să facă ceva diferit.

Nu este uşor să lupţi împotriva obişnuinţelor. Tor a încercat să schimbe mentalitatea oamenilor, și nu doar a celor din familia sa. A încercat să le explice fermierilor locali avantajele culturilor organice. Este o decizie destul de complicată, care presupune și riscuri destul de mari şi pierderi - cel puţin în primii ani.

Cu puțin timp în urmă fermierii cultivau în mod organic. Chiar generaţia părinţilor noştri nu utilizau fertilizanţi. Însă în ziua de azi nimeni nu mai crede că ai putea creşte ceva fară a utiliza chimicale. Trecând la o agricultură ecologică înseamnă să găseşti o nouă moară şi o piaţă nouă. În zona mea eu sunt singurul fermier care cultivă în acest mod iar câţiva alţii încearcă să imi urmeze exemplul. Dar, mai întâi, trebuie să testez piaţa. Odată ce afacerea mea va fi stabilă, eu voi avea mai multe argumente pentru a convinge fermierii să se schimbe. Sper că ei mă vor urma. E destul de provocator pentru ambele părţi: fermierilor cărora le e dificil să facă o schimbare, dar şi clienţilor cărora nu le pasă. Ei doresc orez ieftin. Nu există vreo campanie de sensibilizare sau conștientizare cu privire la orezul organic în societatea noastră.

Tor încearcă să vândă producţia prin diverse metode.

Chiar ieri m-a contactat un bărbat. Vrea o anumită cantitate de faină în fiecare lună. Problema e că nu am mai făcut făină până acum. Şi nu ştiu în cine pot să am încredere. Nu pot să o ofer la o calitate medie, e prea riscant. Dacă făina nu va fi suficient de bună, îmi voi pierde reputaţia. Îţi creşti reputaţia încet, pas cu pas. E mult mai important decât oricare comandă mare.

După o lungă luptă interioară, am decis să refuz acea comandă, însă clientul a decis să aştepte oricât va fi nevoie. Făina este unul dintre felurile în care se poate vinde orezul.

Pe parcursul vizitei mele acolo am putut gusta din delicioasa îngheţată din orez și fructe de pădure, am ajutat la curăţarea şi împachetarea săpunului de orez, am discutat despre producerea napolitanelor din orez, a vinului şi a tăiţeilor din orez. De altfel, Tor a pus imediat în practică sugestiile noastre.

Am încercat să pun diferite tipuri de orez, de culori diferite în acelaşi pachet, cum ne-aţi spus şi se pare că a funcționat. Mai puteţi să ne faceți câteva sugestii?

Imaginaţia lui Tor nu e limitată doar la produsele lui. El deja a încercat să deschidă un restaurant local (dar a amânat ideea pentru mai târziu). A încercat să facă şi o fundaţie ce ar putea ajuta copiii din familiile sărace să meargă la şcoală. E doar începutul, iar Tor ne-a cerut sfatul pentru ca aceste idei să aibă un impact cât mai mare.

Eu cred că a ajuta oamenii, a da ceva altora, e important pentru viaţa fiecăruia. Vreau să fac ceva bun pentru alţii. Bucuria este cea mai de preţ recompensă. La sfârşitul zilei mă simt fericit că am putut face ceva, am putut ajuta.

După câteva zile petrecute în compania lui Tor, ne-am convins de adevărul spuselor lui. Primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la el este zâmbetul, atitudinea lui caldă faţă de alţi oameni, faţă familia sa, faţă de muncitori. Şi abilitatea lui de a rezolva problemele înainte ca acestea să apară. De câteva ori am avut discuții în contradictoriu, polemici, iar Tor le-a aplanat cu o singură frază. Grija și căldura lui vin împreună cu o abordare pragmatică. Tor, practic și rapid, deleagă sarcinile și planifică totul. A reușit să folosească din plin zilele noastre lucrătoare. De la curățatul orezului cu trei mașini manuale până la cântărirea, împachetarea, transportul și într-un final vinderea produsului – în cele câteva zilele, am reușit să contribuim la toți acești pași, experimentând viața deloc ușoară a unui fermier thailandez. Nu e deloc ușor cu atât mai mult pentru fermierii care cultivă – ei nu pot vinde orezul unei mori obișnuite.

Dacă vând orezul la o moară obișnuită, va fi amestecat cu cel cu chimicale. Deocamdată pregătesc orezul manual, împreună cu cumnatul meu. De asemenea, mi-am deschis propriul magazin pentru a vinde orez organic și, mai presus de toate, dezvolt încrederea în comunitate. Uneori dau oamenilor orez gratuit, astfel încât să poată încerca, să-l guste și să decidă dacă vor să se întoarcă pentru mai mult.

Şi puțin câte puțin ei se întorc. Dezvoltarea încrederii e un proces lent care necesită multă răbdare. La fel e și cu creșterea orezului în apă, vulnerabil la atacurile animalelor și dăunătorilor (dacă e cu adevarat organic). În iunie și noiembrie e perioada de recoltare, un proces ce presupune muncă fizică într-o căldură înăbușitoare. Este o muncă care necesită multă putere și răbdare. În tot restul timpului Tor este ocupat cu procesarea orezului și găsirea noilor clienți.

Cultura organică presupune întotdeauna riscuri: o va lăsa natura să supraviețuiască? O vor consuma animalele înainte de recoltare? Aceasta este una dintre modalitățile de a distinge o cultură chimică de cea organică - există animale în jur? Există crabi și pești în apa în care crește orezul? Există păsări și insecte care zboară în jurul lor? Dacă da, înseamnă că nu au murit de substanțe chimice, iar orezul este și el sigur. Dar câți consumatori au grijă de asta? Suficient pentru a permite fermierilor ca Tor să supraviețuiască și să evite revenirea la producția de masă? Responsabilitatea stă în mâinile noastre ca și consumatori.

P.S. Una dintre responsabilitățile noastre este să ne informăm despre diferite moduri de agricultură. Este de la sine înțeles că lucrurile sunt mai complicate decât o ecuație simplă ”organic = bun, chimic = rău.” Pentru a afla mai multe despre producția ecologică, vizitați: http://www.ifoam.bio/


 

Agentul schimbării Chimlong Dokkratok (Tor), agricultor din Korat (Nakhon Ratchasima), Thailanda, cel care s-a dedicat producției ecologice de orez.


Standuri cu orez organic la piață. Aici puteți face nu numai cumpărăturile, dar puteți să și încercați mâncarea thailandeză.


Pentru a pregăti orezul pentru vânzare, acesta trebuie să fie cântărit, pus în saci și sigilat în mod corespunzător.



 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page