top of page
Search

Nunta de orez


 

Autor: Anna Książek, Andrea Pucci

Traducere: Ana Dabija, Cristina Harbuz

Corectură: Ionuț Stoican

 

Din momentul în care am început să căutăm agenți ai schimbării în Thailanda, toată lumea ne-a spus: trebuie să vă întâlniți cu Be. Ea conduce un proiect uimitor care are ca scop conectarea fermierilor din agricultura bio cu potențiali clienți. Mai mult decât atât, ea este și un maestru în branding și susține mulți antreprenori tineri cu know-how-ul ei. De fapt, ceea ce observi pentru prima dată în proiectul ei – Pookpintokao - este modul în care este prezentată ideea.

Be: avem doar două grupuri de oameni în Thailanda - cei care cresc orez și cei care îl consumă. Orezul este ceva care ne unește. De aceea, în proiectul nostru, în loc să avem cumpărători și vânzători de orez, îi numim miri și mirese.

În materialele de informare ale proiectului, "mirii" sunt fermierii care deja cresc orez organic sau fermieri pregătiți să treacă de la agricultura intensivă la cea organică. "Miresele" sunt oamenii orașului care doresc să cumpere orez organic și să sprijine fermierii thailandezi, contribuind astfel la îmbunătățirea nivelului de viață al acestora. "Pookpintokao" este un câștigător, care aduce ambele părți împreună.

Seasun (membru al echipei "Pookpintokao"): Noi acționăm ca "pețitori", care introduc "Mirele” fermier – pentru a-i face cunoștință cu ”Mireasa”consumatorul de orez. Asta face ca proiectul nostru să fie unic. Relația dintre agricultori și consumatori este cheia. Vânzătorii și cumpărătorii au obligații diferite unul față de celălalt decât cu miresele și mirele. Să ne imaginăm că un consumator a dat bani în avans unui agricultor, dar are loc o inundație, iar fermierul nu este în măsură să furnizeze orezul. Dacă sunt cumpărători și vânzători, vânzătorul va trebui să compenseze. Dar dacă sunt mire și mireasă ... încercăm să convingem mireasa, că nu trebuie să ceară despăgubiri, ci mai degrabă să mergem și să ajutăm mirele, care sigur nu o duce prea bine după o astfel de poveste. Fermierul devine un prieten și, în momente dificile, noi îi ajutăm pe prietenii și rudele noastre.

B: Și asta se întâmplă cu adevărat. De asemenea, funcționează și invers: uneori mirii oferă orez gratuit mireselor atunci când sunt bolnave sau au alte probleme. Există atât de multe povestiri inspirate.

Inspirația este originea "Pookpintokao" în sine. Totul s-a întâmplat foarte repede. Câteva date cheie din cronologia proiectului:


Ianuarie 2014 – Noutatea despre sinuciderea unui fermier.


Februarie 2014 – Be postează pe Facebook mesaje despre dorința ei de a face ceva pentru a schimba situația fermierilor în Thailanda. În decurs de o săptămână, un grup de persoane interesate se întâlnesc împreună și discută diverse soluții posibile. Ei au creeat și o pagină Facebook, care câștigă repede în popularitate.


Martie 2014 - Crearea modelului final de proiect, care are drept scop restabilirea armoniei și a bunelor relații între oamenii din Thailanda folosind orezul ca liant. În aceeași lună, mass-media a menționat pentru prima dată despre inițiativă.

Aprilie 2014 - Înregistrarea primei mirese (până acum există peste 3.000 de mirese înregistrate) și primul mire (66 dintre aceștia s-au înscris în 2015).

Iunie 2015 - primul VIP, un cântăreț faimos, se alătură acțiunii. Datorită acestuia proiectul este pe primele pagini ale ziarelor și adună peste 10.000 de likeuri pe Facebook. Astăzi, Pookpintokao este promovat de 20 de celebrități numite Celeb-mirese și de prim-ministrul care a menționat proiectul de trei ori în programul său la nivel național.

Având în vedere rata de dezvoltare, proiectul pare să abordeze o problemă reală. Pentru a o înțelege mai bine, avem nevoie de a o prezenta. Be ia o bucată de hârtie și începe să deseneze pentru noi povestea orezului din Thailanda.

B: În urmă cu 50-60 de ani, oamenii s-au cunoscut, au creat comunități, au trăit aproape unul de celălalt. Am avut multă vreme o tradiție a schimbului. Am orezul meu; dacă am prea mult, atunci îl ofer la schimb sau îl vând. Era suficient pentru a-ți trăi viața. Dar, într-o bună zi, au venit niște tipi care le-au spus fermierilor că trebuie să crească cât mai mult orez, astfel încât să-și poată îmbunătăți veniturile, introducând substanțe chimice, pesticide și îngrășăminte. Guvernul a decis ca Thailanda ar trebui să obțină primul loc în producția de orez; au dat bani agricultorilor să treacă la producția de masă cu substanțe chimice și asta a schimbat totul. Din cauza producției de masă, omul care intermedia vanzarea-cumpărarea producției de orez a căpătat rolul principal, iar consumatorii și producătorii au fost izolați unii de ceilalți. Fermierii au început să depindă de sprijinul clasei de mijloc și al politicienilor. Ei nu mai știu cum să se bazeze pe ei înșiși, sunt prea obișnuiți să primească ajutor din afară. Dar nu sunt capabili să folosească în mod corespunzător acest ajutor, deoarece au o slabă educație financiară; aceștia fac datorii și au nevoie de și mai mulți bani și mai mult sprijin. E o buclă. În plus, nu se mai gândesc la consumatori. Pur și simplu nu-i mai cunosc. Este mult mai ușor de adăugat tot felul de substanțe chimice în orez.

S: O altă problemă este solul. În Thailanda avem un sol bogat. Indiferent ce plantați, crește. Dar dacă începeți să utilizați produse chimice va fi distrus. În unele părți ale Thailandei, solul este mort, nu se mai poate cultiva nimic acolo.

Pentru a obține o imagine completă a situației, informațiile de bază despre istoria cultivării orezului și despre industria de azi a orezului nu sunt suficiente. De asemenea, este esențial să observăm diferențele din viața de zi cu zi dintre agricultori și consumatori.

B: Uneori miresele se plâng că orezul are un gust diferit față de luna anterioară. Este datoria mirelui să explice că acest lucru se datorează solului și apei. Este o creație a naturii, nu o puteți controla decât dacă folosiți substanțe chimice. Va fi puțin diferit de fiecare dată, dar asta îl face unic și frumos. Lucrăm foarte mult și la mentalitatea mirilor.

S: Miresele se așteaptă ca lucrurile să fie rapide, ca în magazine, în companii mari. Cu agricultorii nu funcționează așa. Stilul lor de viață este mai lent. Depind de natură, de vreme, de numeroși factori despre care miresele nu știu prea multe. Uneori agricultorii oferă un produs care arată mai rău decât orezul chimic. Dar este mult mai benefic pentru oameni, mult mai sănătos.

Cuvântul "relație" a apărut constant în conversația cu Be și Seasun. Acesta joacă un rol foarte important în cazul mirelui și miresei. Și este un termen esențial pentru continuitatea proiectului "Pookpintokao", care nu are nici bani și nici un statut formal.

B: Aceasta este prima regulă: nu există bani.

S: Sponsorii primesc bani de la plata directă către companie, care, de exemplu, ne oferă hrană sau spațiu pentru un anumit eveniment. Miresele plătesc direct mirelui. Nu ne atingem deloc de bani. Nu vrem ca oamenii să înțeleagă greșit. Adesea, atunci când banii încep să curgă în proiect, oamenii devin suspiciosi.

B: Vrem să arătăm și altora că nu trebuie să ai bani pentru a face ceva bun pentru societate. Mai mult, nu avem statut oficial. Orice facem este informal. Nu vrem să înregistrăm nimic. Vrem să ne dedicăm timpul pentru a susține fermierii și pentru a crea relații, fără a le pierde pe formalități. Ceea ce face ca inițiativa să fie sustenabilă sunt oamenii care doresc să se alăture, nu forma în sine. Oamenii trebuie să ia în considerare cumpărarea orezului organic ca pe un gest normal în viața lor de zi cu zi.

B: Mulți oameni cred că ecologia este o chestie nebună. Trebuie să întrerupeți utilizarea substanțelor chimice timp de 3 până la 5 ani înainte de a putea pretinde că produceți produse ecologice. În acea perioadă nu te poți baza pe nimic. Nu există un sistem de migrare a persoanelor de la agricultura bazată pe chimicale la agricultura ecologică. Produceți 30% din ceea ce ați produs anul trecut și orezul Dvs. nu este la fel de frumos. În plus, trebuie să găsiți o altă moară pentru a evita amestecarea orezului eco cu cel obținut din agricultura intensivă. Pentru majoritatea fermierilor, acest lucru este un impas, aceștia nu pot merge în acest fel. De aceea ei rămân cu substanțe chimice. Trebuie să fie foarte curajoși să o schimbe.


S: De asemenea, trebuie să găsească piața. Dacă nu găsesc clienți pentru orezul organic, trebuie să-l vândă standard pentru a supraviețui, așa că adesea revin la folosirea produselor chimice. Cei care sunt capabili să continue cu agricultura organică sunt deja lideri suficient de puternici pentru a găsi piața. Îi ajutăm să găsească clienți, dar nu le promitem niciodată că lucrurile o să meargă strună. Îi împuternicim, îi antrenăm, îi sprijinim, le dăm cunoștințe, astfel încât să poată sta pe propriile lor picioare. Fermierii aceștia sunt adevărați eroi. Liderii și exemplul propriilor comunități.


 

Agentul schimbării Pradhana Chariyavilasakul (Be) - unul dintre inițiatorii proiectului Pookpintokao - un proiect care urmărește să construiască relații între fermieri și clienții amatori de produse eco.



Sigla Pookpintokao arată ”un mire și o mireasă”, oamenii legați într-o relație mai profundă decât cea care leagă un vânzător și un client.


Câmp de orez în Thailanda. Orezul este elementul de bază pentru aproape fiecare masă din această țară.

 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comments


bottom of page