top of page
Search

Promovarea schimbării (Changemaking)

Ce înseamnă să schimbi lumea? Aceasta este o problemă complexă, care necesită conștientizare și reflecție. Această întâlnire oferă posibilitatea de a examina mai atent situația reală din viața oamenilor care influențează soarta comunității lor, precum și a noastră. Cursul poate fi o bună introducere pentru ședință “Doar fă-o!”

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale:

  • Reflecţie profundă în tematica schimbării lumii


Pe parcursul cursului participanții vor:

  • cunoaște mai îndeaproape munca agenților schimbării din Thailanda și Laos.

  • reflecta la diferite aspecte legate de activismul social.

 

1. World Café


Oferiţi participanților poveștile “Înapoi la origini” și "De-a lungul drumului de mătase". Acordați timp pentru a fi studiate și explicați regulile discuției “World Café”.

Este necesar ca în sală să fie 4 mese, pe fiecare dintre acestea fiind câte o bucată de hârtie pe care este scrisă câte o problemă care trebuie discutată.


Dupa studierea istorioarelor, participanţii pot alege masa dorită. Atenție la numărul participanților: aceștia trebuie să fie aproximativ egal la fiecare masă. Timp de 10 minute, la fiecare masă are loc o discuția pe baza problemei respective, fiecare echipă scriind concluziile pe o hârtie.


Dupa 10 minute, faceți o schimbare. Toata lumea merge de la o masă la alta, fară să urmeze o ordine anume.


Fiecare participant vizitează patru mese, până când participă la toate cele patru discuții. Este important ca participanţii să nu schimbe mesele în aceiaşi grupare (este mai bine dacă grupurile sunt diferite de fiecare dată).


După ultima schimbare, grupurile prezintă celorlalți concluziile scrise pe hârtia de la masa pe care o reprezintă.


Teme de discuții:

  • Ce înseamnă “orez organic”? Este mai bun decât cel produs folosind substanțe chimice? Dacă da, de ce? Care sunt aspectele pozitive?

  • Este important să-i implicăm în schimbarea socială pe acei oameni cărora le sunt de folos acele schimbări? Pot Tor si Boby să convingă și alți oameni de genul lor să se implice? Cum? De ce?

  • Este nevoie de antreprenoriat pentru a schimba lumea în bine? Cum putem să folosim această resursă? Cum o folosesc Tor și Boby?

  • Revenirea la fermă a reprezentat o schimbare uriașă în viață atât pentru Tor, cât și pentru Boby. Crezi că a fost o decizie dificilă pentru ei? Ce îi determină pe oameni să ia astfel de decizii? Ați fi pregătiți pentru o astfel de decizie?

  • Ce înseamnă pentru tine “Înapoi la rădăcini” (vezi povestea lui Tor)?

  • Cum a influențat războiul din Vietnam viețile oamenilor din Laos (povestea lui Boby)?

  • Discuții similare pot fi organizate pe baza povestirilor culese de la agenți ai schimbării care lucrează în diferite țări, inclusiv cu exemple din țara voastră.



2. Exprimarea opiniilor


Împărtășiți-vă gândurile despre schimbarea lumii. Spuneți participanților că nu este o discuție, toată lumea își exprimă opiniile, dar fără a se referi la ceea ce au spus persoanele precedente.


Exemple de întrebări (probleme) pentru reflecție:

  • Ce înseamnă pentru tine “schimbarea în bine a lumii”?

  • Distribuiţi povestea agenților schimbării care v-a inspirat.

  • Ce vă împiedică să schimbaţi lumea?

  • Ce vă poate ajuta să faceţi un prim pas?

  • Ce este necesar pentru a schimba lumea?

  • Cum vă imaginați lumea la care visați?

Schimbarea lumii este, mai presus de toate, distracție și bucurie. Sunt sentimente care vin din munca de transformarea a lumii într-un loc mai bun, din colaborarea cu ceilalți și din acțiunile comune!


 

Sarcini şi subiecte pentru discuţii:

  • Organizaţi pentru un alt grup un curs despre cum să schimbi lumea. Ajustaţi forma şi exerciţiile în funcție de vârsta participanţilor. Găsiţi alte poveşti ale unor agenți ai schimbării, alegeţi pe cele care pot fi sursă de inspiraţie pentru participanţi.

  • Căutaţi informaţii referitoare la producţia de orez sau de mătase. Ce aţi vrut să ştiţi dar nu aţi găsit în textele propuse pe parcursul întâlnirii?

  • Analizaţi diferite produse pe care le utilizaţi. Care este povestea cafelei, a ceaiului sau a boabelor de cacao? De unde provine pâinea, brânza sau şunca? Care este istoria blugilor sau a tricourilor? Care dintre aceste produse sunt de proveniență locală şi care, cu siguranţă, nu sunt? De unde provin acestea?

  • Organizaţi o seară de film cu o discuție legată de subiectul consumului responsabil. Puteţi folosi filmele de pe site-ul storyofstuff.com.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


bottom of page