top of page
Search

Doar fă-o!

A fi un cetăţean activ înseamnă, mai presus de orice acţiune, să schimbi într-adevăr lumea în bine. Dar, înainte ca participanții să înceapă să întreprindă acțiuni de schimbare, trebuie să pregătească un plan, pornind de la analiza problemei, căutând soluții creative până când totul este planificat pas cu pas.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale:

  • Planificarea unor acțiuni specifice care să răspundă unor probleme sociale identificate.

Pe parcursul cursului participanţii vor:

  • învăţa să lucreze în grup, identifica şi analiza problemele sociale, găsi soluţii creative, planifica acţiunile.

  • încercă să observe oportunităţile şi ameninţările care pot influenţa rezultatul proiectului.

  • învață cum să prezinte activităţile planificate.

 

1. Introducere (exerciţiu).

Împărțiți participanții în perechi. Fiecare pereche trebuie să discute tema dată și să îndeplinească sarcina în termen de cinci minute. După aceea, toată lumea caută un nou partener și angajează un nou subiect și o nouă sarcină.


Subiectele discuţiei şi sarcinile:

  • Spuneți partenerului vostru despre o situație din viața voastră în care v-ați bucurat de succes. Apoi scrieți caracteristicile și abilitățile care le-aţi utilizat pentru a reuși. Scrieți fiecare caracteristică / abilitate pe o bucată de hârtie.

  • Spuneți partenerului vostru despre o situație în care ați reușit să rezolvați o problemă. Notați caracteristicile și abilitățile pe care le-aţi utilizat pentru a rezolva problema. Scrieți fiecare caracteristică/abilitate pe o bucată de hârtie.

Rezumați prima parte a exercițiului. Se separă abilitățile și trăsăturile, apoi se prezintă grupului abilitățile și trăsăturile necesare pentru a reuși și rezolva problemele sociale. Spuneți participanților vestea bună: fiecare dintre noi are abilități și trăsături pentru a schimba lumea! Apoi, reveniți la discuții în perechi, dând o a treia temă:

  • Ce probleme din comunitatea voastră trebuie rezolvate? Scrieți fiecare problemă pe o bucată de hârtie.


Când toate problemele sunt scrise, împărțiți participanții în grupuri de 3-4 persoane. Fiecare grup alege o problemă la care să lucreze.


2. Rezolvarea problemei

Sarcina fiecărui grup este de a analiza şi de a propune soluţii de rezolvare a problemei alese. La fiecare câteva minute adresaţi noi întrebări (fiecare grup oferă răspunsuri legate de problema aleasă).

  • Definiți exact problema și numiți cauzele acesteia?

  • Care sunt soluţiile posibile de rezolvare a problemei? (Brainstorming)

  • Alegeţi şi discutaţi în detaliu o soluţie pe care doriţi să o aplicaţi în practică.

  • Gândiţi-vă şi scrieţi de ce anume resurse aveţi nevoie pentru a pune ideea în acţiune? Cum le puteţi găsi?

  • Cine vă poate ajuta?

  • Care sunt provocările şi dificultăţile potenţiale?


Voluntarii din diferite țări contribuie la construirea unei case ecologice pentru Blue Life pe insula Mantanani, Malaezia.


 

Sarcini şi subiecte pentru discuţii:

  • Puneți în practică proiectul social pe care l-ați planificat în timpul acestei întâlniri.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info

Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comments


bottom of page