top of page
Search

Am nevoie de un alt gadget?

Înconjuraţi de diferite obiecte, adesea uitam că pentru a fi fericiţi nu avem nevoie de lucruri scumpe, iar darurile pot fi și nemateriale. În decursul acestei înâlniri participanții vor înțelege de unde provin jucăriile lor, ce fel de daruri nemateriale le poate aduce bucurii și cum pot să-și construiască propriile gadget-uri sau propriile jocuri.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Irina Voda, Irina Madan

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiectivele principale:

  • Să cunoaștem de unde ne provin jucăriile, jocurile și gadgeturile. Încurajarea participanților să își creeze propriile lucruri.

  • Sprijinirea formării unor bune obiceiuri legate de consum, împreună cu dezvoltarea capacității de a ne defini nevoile reale.

În decursul şedinţei participanţii vor:

  • înțelege ceea ce înseamnă "Made in China", prin cunoașterea informațiilor de bază despre locurile (țările) și condițiile în care sunt produse jucăriile și gadgeturile;

  • fi inspirați cum să își creeze propriile gadgeturi;

  • fi încurajați să ofere daruri nemateriale.


 

1. De unde sunt jucăriile mele? (vizitarea unui magazin și discuții)

Anunțați tema de astăzi – o să vorbim despre jucării, jocuri etc. Întrebaţi participanții care sunt jucăriile și gadgeturile lor preferate. Întrebați-i dacă au idee de unde provin acestea?

Pentru a verifica acest lucru, mergeți la cel mai apropiat magazin de jucării și citiți ce este scris pe etichete și pe cutiile cu jocuri și jucării. Notați numele tuturor țărilor pe care le găsiți. Odată ce v-ați întors, puteți verifica pe harta unde sunt exact aceste țări.

Dacă nu există un magazin adecvat în jur, cereți participanților să aducă câteva lucruri de acasă (jucării, păpuși, jocuri) și să le folosească pentru a verifica informațiile de pe etichete. Gândiți-vă împreună ce înseamnă "Made in China", o afirmație care apare destul de des pe etichete.


2. O zi de muncă în fabrica de jucării (exercițiu)

Oferiți participanților (organizați în minigrupuri) descrierea unei zile de lucru a unui lucrător dintr-o fabrică de jucării. Grupurile trebuie să pună activitățile în ordinea corectă și să discute pe scurt ce cred despre acest program. Grupurile își prezintă apoi opiniile. Rezumați întrebând participanții dacă își pot imagina că ar putea să trăiască în felul acesta. Oamenii din aceste fabrici lucrează adesea 7 zile pe săptămână, abia dacă au zile libere. Uneori acești muncitori au vârsta de 13-15 ani. Puteți utiliza textul - rețineți că aceasta este o descriere simplificată a condițiilor de muncă pentru un lucrător din Asia. Nu încercați să speriați participanții, ci doar să le concentrați atenția asupra unor fapte.

Zi lucrătoare la o fabrică din Asia

Schimbul de dimineață la fabrică (4 ore)

Prînzul în cantina fabricii (1,5 ore)

Schimbul de seară în fabrică (4 ore)

Cina în cantina fabricii (1 oră)

Ore obligatorii peste graphic (5 ore)

Așteptarea rândului la duș și la toaletele din cămine (1-2 ore)

Bazat pe: Kupuj odpowiedzialnie zabawki. Przewodnik dla konsumentów, red. J. Szambelan and others, Krakow 2009, s. 17


Istoria unui lucrător din Asia

Am 18 ani. Lucrez într-o fabrică de jucării din China. Lucrăm în fiecare zi timp de 12 ore, dar se întâmplă, de exemplu înainte de Crăciun, să lucrăm 16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Trebuie să ne grăbim să facem toate comenzile pentru jucăriile exportate în Europa și America de Nord. În același timp, trebuie să fim foarte atenți, deoarece pentru unele greșeli pe care le facem putem să fim pedepsiți și să nu mai fim plătiți. Niciodată nu știu la ce oră îmi termin munca, supraviețuirea este obligatorie. Din acest motiv, nu pot avea grijă de fiica mea. A trebuit să o dau bunicilor și mi-e dor de ea foarte mult. Ei îmi plătesc 0,20 cenți pe oră, nu contează dacă lucrez în timpul zilei sau în timpul nopții. Lucrând aici mă simt ca un sclav, pentru că nu pot decide când dorm sau mănânc - totul depinde de angajator.


Bazat pe: Kto na nas pracuje?, în: Postaw na rozwój. Zrównoważony! Scenariusze zajęć dla uczniów klas IV-VI szkół podstawowych, red. G. Świderek, Łódź 2013, s. 87



3. Istoria

Din fericire, există și companii producătoare care își respectă muncitorii. Aceste companii pot fi găsite și în Asia, de exemplu "Kymviet" din Vietnam sau "Plush and Play" din Filipine. Arătați participanților unde se află Vietnam și Filipine pe harta lumii.


4. Crearea jucăriilor (lucru în echipă)


Sunt prea multe magazine care vând jucării și jocuri produse în fabrici care nu respectă lucrătorii și mediul înconjurător. Ce putem face? O soluție ar fi să cumpărați jucării produse local (dacă știm unde să le găsim) sau ... să ne creăm propriile noastre jucării!

Participanții, în echipe de câte 2-4 persoane, devin mici întreprinzători producători de jucării (păpuși, jocuri etc.). Ei trebuie să fabrice jucării fără să polueze mediul, să respecte drepturile muncii, să folosească materiile prime într-o manieră responsabilă și să fie creativi în proiectarea acestor jucăriilor (astfel încât atât copiii cât și părinții să fie fericiți cumpărându-le și folosindu-le). Sarcina grupului este de a pregăti o jucărie din lucrurile care se află în jurul lor. Poate fi ceva ce au cu ei sau alte lucruri pe care le găsesc în preajmă (în cameră sau în jurul clădirii). Pregătiți pentru ei diferite materiale, de exemplu materiale uzate, ziare vechi, sticle de plastic, cutii, tricouri vechi etc.). Dați-le și adeziv, foarfecă, capsator, ac și ață etc. Încurajați participanții să fie creativi. Aceștia pot realiza jocuri, păpuși, mașini, construcții, orice poate fi folosit pentru joacă. Grupurile au 30 de minute pentru a-și pune în practică ideile.


5. Prezentarea jucăriilor


Echipele prezintă creațiile lor, invitând restul participanților să le folosească, să se joace împreună.


6. Daruri (exerciții și discuții)

Ar putea fi oferite în dar lucrurile pe care le-ați creat? Dacă da, cui le-ați da? Ce altceva ați putea să dați cuiva, de exemplu pentru ziua de naștere? Este necesar să dați întotdeauna lucruri materiale? Îndreptați atenția participanților către cadouri nemateriale (de exemplu, o invitație la un picnic sau la cinema, o cină socială sau o excursie). Creați o listă de cadouri nemateriale la care visați (toată lumea pe cont propriu). Apoi, împărtășiți lista voastră cu ceilalți (poate o să găsească interesante unele idei și poate că le vor adăuga în lista lor). Puteți să vă citiți pe rând listele sau puteți să le puneți în mijloc, să vă plimbați și să citiți ceea ce au scris ceilalți. Poate că unul dintre voi are ziua de naștere în curând și puteți să pregătiţi deja pentru el ceva din lista de dorințe? Poate vrei să împărtășești lista cu prietenii și familia, astfel încât să știe și ei ce îți place, care sunt preferințele tale. Ce părere aveți despre lista de cadouri nemateriale?


7. Rezumatul ședinței


Discutați împreună despre ce trebuie reținut din această întâlnire. Care a fost sursa voastră de inspirație? Decideți ce veți face cu jucăriile pregătite în timpul întâlnirii. Poate că vor fi utile în sala de curs. Sau poate reușiți să le oferiți cuiva care să se bucure de ele?

Boutique Batik din Kuala Lumpur (capitala Malaeziei) produce obiecte frumoase folosind modele tradiționale. Sunt confecționate de către femeile din Malaezia, în special de mame singure. Batik Boutique le oferă un salariu echitabil, asigurare medicală și acces la servicii de îngrijirea copiilor.



Smateria” din Phnom Penh, Cambodgia, angajează femei care cos pungi, portofele și alte accesorii. Proprietarii acestei afaceri sociale cred cu tărie că oamenii fericiți muncesc mult mai bine.

 

Sarcini suplimentare pentru grup:

  • Organizați la școală sau oriunde în cartierul vostru un eveniment în care să faceți schimb de jucării, jocuri și cărți pe care nu le mai folosiți (informați părinții participanților despre această acțiune și cereți-le permisiunea).

  • Organizați un concurs pentru cea mai interesantă jucărie (creată de voi!).

  • Creați propriul vostru joc. Construiți singuri toate elementele necesare.

  • Pregătiți și organizați o campanie "Nu toate jucăriile sunt amuzante", în timpul cărora comunicați prietenilor dvs. informații despre problemele legate de producția de jucării și gadgeturi și încurajați-i să își creeze propriile jocuri (puteți organiza o astfel de campanie înainte de Crăciun sau de Paște).


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info


Comments


bottom of page