În jurul nostru există oameni care nu seamănă unii cu ceilalți – sunt diferiți (provin din diferite țări, au vârste diferite, au un nivel diferit de abilități fizice. Fiecare este o persoană valoroasă, cu care merită să vorbești, merită să o cunoști, merită să o ajuți. Dar să îi ajuți pe alții necesită empatie și trăire conștientă, numai așa puteți fi într-adevăr de folos. În timpul întâlnirii, participanții vor afla povestea unei agent al schimbării care are nevoi speciale (persoană cu dizabilități). Participanții vor încerca să se pună în locul acestei persoane și vor reflecta împreună cum să schimbe lumea și să-i ajuți pe alții - în mod eficient, cu grijă și trăire conștientă.
Autor: Anna Książek
Traducere: Alina Florea
Corectură: Ionuț Stoican
Obiective principale:
Sensibilizarea participanților cu privire la alte persoane;
Conștientizarea lucrului cu oamenii în situații dificile ca fiind unul dintre domeniile în care este nevoie de schimbare.
Pe durata atelierului participanții:
Vor înțelege și vor exersa starea de empatie și trăire conștientă.
Dezvoltarea abilității de a observa alte persoane, în special pe cei care se confruntă cu excluziunea sau alte tipuri de dificultăți.
Vor înțelege că handicapul nu înseamnă doar limite și că persoanele cu dizabilități fac lucruri importante și frumoase (ei experimentează relația cu lumea înconjurătoare într-un mod diferit, nu neapărat în sens rău).
Gândiți-vă ce înseamnă „a ajuta într-un mod bun“.
1. Începeți întâlnirea cu cântec: Astăzi lumea noi schimbăm Pentru a face Pământul bine! Pentru oameni și natură noi ne mobilizăm, Hai, vino în aventura asta alături de mine!
2. Istorioară Citiți participanților a treia scrisoare de la călătorii noștri. Dragi copii! De data aceasta vă vom povesti despre o persoană uimitoare - Yoshi din Japonia. Yoshi și-a pierdut vederea atunci când era mică, dar acest lucru nu a oprit-o să schimbe lumea în bine! Yoshi a deschis în Thailanda o Bibliotecă Mobilă. Ea aducea cărți pentru copii și adulți, încercând să răspândească frumusețea lecturii și educației. Oamenii cărora le-a sărit în ajutor trăiesc în sate izolate, îndepărtate. Alții sunt bolnavi sau au diferite tipuri de handicap care îi împiedică să iasă din casă. Yoshi, împreună cu lucrătorii ei, aduc cărți acestor oameni. Uneori ea rămâne și stă de vorbă cu ei pentru a afla ce nevoi au. Fiecare persoană are așteptări diferite, de aceea este atât de important să-i întrebi pe oameni despre nevoile lor personale. Yoshi îi ascultă cu atenție pentru că ea știe cum este atunci când ai nevoie de ajutor. Ea însăşi a întâmpinat o mulțime de dificultăți și a fost necesar să se mobilizeze pentru a le depăși. Ea nu este doar oarbă, dar ea a venit în Thailanda dintr-o altă țară - din Japonia. A trecut mult timp până ce locuitorii dintr-un mic oraș thailandez au acceptat-o, dar acum toată lumea o place și apreciază munca ei care aduce schimbare în comunitate. Yoshi a dovedit că până la urmă oricine poate schimba lumea! Salutări din Thailanda! Anna și Andrea Puteți găsi întreaga poveste despre Yoshi, “Vezi mai mult” aici. Întrebați participanții ce cred despre proiectul lui Yoshi. Ce cred ei despre ce înseamnă să fii orb? Vorbiți împreună despre asta. Asigurați-vă că ei cunosc unde este Thailanda și Japonia (arătați pe hartă aceste țări). Verificaţi dacă ei înțeleg toți termenii care sunt utilizați în povestire (de exemplu Bibliotecă Mobilă, persoană cu dizabilități etc.).
Yoshi, în timpul unei ore la grădinița dintr-un mic sat situat în munții thailandezi. Datorită Centrului de Copii organizat de Yoshi, locuitorii mai tineri ai satelor îndepărtate se pot pregăti pentru a studia în școli publice, de exemplu prin învățarea limbii thailandeze (minoritățile etnice folosesc propriile dialecte).
3. Exercițiu
Faceți împreună exerciții care vor ajuta participanții să înțeleagă situația în care se află persoanele cu dizabilități.
Exercițiul 1. Împărțiți participanții în perechi. O persoană este legată la ochi, cealaltă îi dă diferite lucruri. Sarcina persoanei care are ochii acoperiți este de a verifica cu atenție toate lucrurile prin pipăire și apoi trebuie să ghicească ce sunt acestea. După un timp, participanții schimbă rolurile.
Exercițiul 2. În exercițiul următor iarăși legăm o persoană la ochi și a doua o ghidează. Sarcina ghidului este să conducă persoana legată la ochi într-o plimbare prin cameră și, dacă este posibil, și în afara clasei. Persoana legată la ochi acționează ca un cercetător, descoperind lumea din perspective diferite. Ea/el încearcă să o descopere prin alte simțuri decât prin intermediul vederii. Exercițiul ar trebui să se facă încet. Lăsați participanții să cunoască structura lucrurilor, să înțeleagă cum te simți când te plimbi prin întuneric cu sprijinul altor persoane. După un timp, participanții schimbă rolurile.
Rezumând exercițiile, întrebați copiii cum s-au simțit plimbându-se cu ochii închiși. Au descoperit ceva nou? Ce emoții au simțit? Atrageți atenția participanților asupra faptului că există diferite emoții care pot apărea. Fiecare persoană în aceeași situație ar putea să simtă diferit. Comparați emoțiile cu discuția teoretică cu privire la modul în care o persoană oarbă s-ar putea simți (exercițiul făcut la începutul reuniunii).
4. Discuții Întrebați participanții cum s-au simțit în rolul de ghid. Subliniați că un ghid trebuie să fie foarte atent, conștient (cere participanților să explice ce înseamnă aceasta, corectați răspunsurile lor) să aibă grijă de persoana pe care o ajută. Explicați participanților că trăirea conștientă este ceva foarte necesar agenților de schimbare (și tuturor oamenilor, în general). O caracteristică importantă pentru a putea să-i ajuți cu adevărat pe ceilalții este și empatia. Se spune că empatia este capacitatea de a te pune în pielea altcuiva. În exercițiul precedent participanții au făcut un exercițiu de empatie în rolul unui orb, dar asta nu înseamnă că ei știu sigur cum se simte această persoană și ce nevoi are. Acest exercițiu ne-a ajutat să realizăm ceea ce poate simți o persoană orbă, dar acest lucru nu este suficient. Participanții au avut diferite emoții în timpul acestui exercițiu. Același lucru se poate întâmpla și cu nevăzătorii sau cu alte persoane care au nevoie de ajutor. Fiecare dintre aceste persoane poate încerca emoții diferite și pot avea nevoie de lucruri diferite. Întrebați participanții cine ar mai putea să aibă nevoie de ajutorul lor. Poate că alți oameni cu dizabilități sau persoanele în vârstă? Poate migranții și refugiații care nu cunosc limba locală? Rezumând discuția gândiți-vă împreună la lucrurile cu adevărat importante ce decurg în urma ajutorului. Ce trebuie să facem astfel încât ajutorul nostru să fie pozitiv și eficient? Notați câteva reguli pentru un ajutor bun. Subliniați că este foarte important să vă asigurați (întrebați) dacă persoana pe care doriți să o ajutați într-adevăr are nevoie de ajutor și care este nevoia reală a acesteia. Amintiți-vă informațiile despre empatie și trăire conștientă. Exemple de reguli pentru un ajutor de calitate:
Priviți cu atenție în jur pentru a observa cine are nevoie de ajutor.
Întrebați oamenii dacă au nevoie de ajutor.
Gândiți-vă la modul în care se simte persoana pe care o ajutați.
Verificați ce s-a schimbat datorită ajutorului tău.
5. Operă de artă
Pe baza regulilor pentru un ajutor de calitate (vezi mai sus), se pregătește un tutorial cu poze. Fiecare echipă este alcătuită din 4-6 participanți și fiecare echipă poate ilustra o singură regulă.
6. Dramă
Următoarea sarcină este de a pregăti o scenetă în care echipele prezintă o situație în care oferă ajutor și aplică regulile care le-au primit. Asigurați-vă că echipele vor juca situații diferite, de exemplu, despre persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, refugiați etc. După vizionarea fiecărei scenete, provocați discuții depre fiecare piesă jucată. Este foarte important să se distingă dacă a fost ales într-adevăr un exemplu de ajutor de calitate. Oferiți-le sprijin participanților în argumentarea exemplelor bune sau mai puțin bune.
7. Totalizare
Rugați participanții să povestească despre experiența lor în ceea ce privește acordarea de sprijin (când ei au ajutat pe cineva sau când cineva i-a ajutat pe ei).
8. Tema pentru acasă
Solicitați participanților să observe lumea din jurul lor cu empatie și conștiență. Cine ar avea nevoie de ajutorul nostru? Rugați-i să ajute o persoană în mod corespunzător.
9. Finalizați întalnirea cu cântec: Astăzi lumea noi schimbăm Pentru a face Pământul bine! Pentru oameni și natură noi ne mobilizăm, Hai, vino în aventura asta alături de mine!
Sarcină suplimentară pentru grup:
Întrebați 5 persoane ce este empatia.
Priviți în jurul vostru și gîndiți-vă la ce ar putea crea dificultăți pentru persoane cu diferite tipuri de dizabilități. Poți să-i ajuți în unele din aceste situații? Dacă da – fă-o!
Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info
Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info
Comments