top of page
Search

Changemaker - cine este acesta?

Una dintre cele mai importante sarcini pe care le avem ca ființe umane este să lăsăm lumea aceasta mai bună decât am găsit-o. Este important să încurajăm copiii încă de la vârste fragede să facă fapte bune și să le oferim sentimentul că pot schimba lumea în bine. Scopul acestei întâlniri este de a stârni curiozitatea participanților în a schimba lumea din jurul lor și să le explicăm noțiunile de bază legate de subiect, în special cele legate de agenții schimbării.

 

Autor: Anna Książek

Traducere: Alina Florea

Corectură: Ionuț Stoican

 

Obiective principale:

Familiarizarea cu termenul ”agent al schimbării” și identificarea scopului acțiunilor lui.

Pe durata atelierului participanții:

  • vor face cunoștință cu ceea ce au specific diferite țări din lume;

  • vor deveni interesați de tot ceea ce înseamnă schimbare;

  • vor încerca să definească și să analizeze cuvântul “schimbare”;

  • vor afla mai multe exemple de agenți ai schimbării;

  • vor încerca să definească ce caracteristici și abilități sunt necesare pentru a deveni agenți ai schimbării;

  • vor căuta inspirație pentru a acționa ei înșiși ca agenți ai schimbării.


 

1. Istorioară

Citiți tare scrisoarea pe care au primit-o participanții:

Salut!


Noi suntem Anna și Andrea, o fata poloneză și un băiat italian. Călătorim împreună în jurul lumii vizitând continente și țări, deseori lumi foarte diferite de cele de origine. Admirăm monumente, petrecem timp în natură, în junglă și aproape de mare, dar cel mai minunat este că întâlnim oameni: adulţi și copii. Viața lor este atât de diferită de cea pe care noi o cunoaștem în Europa.

Ne face plăcere să cunoaștem oameni noi și suntem mereu curioși în privința felului în care ei trăiesc. Vorbim cu ei, încercăm să înțelegem cum decurge viața lor de zi cu zi, unde trăiesc, ce mănâncă, ce învață. Ne place foarte mult să călătorim, însă cu cât suntem mai mult pe drumuri cu atât mai mult putem să vedem acele lucruri care trebuie schimbate. O mulțime de copii nu au un loc potrivit pentru a dormi, ei nu pot merge la școală, adulții deseori sunt triști și singuri. Mai mult decât atât, natura este în pericol, există atât de mult gunoi și poluare.

Din fericire, am întâlnit în drumul nostru oameni minunați, care vor să facă ceva ca să rezolve aceste probleme. Noi îi numim agenți ai schimbării. Sunt oriunde, peste tot pe unde am fost. Ei nu pot să schimbe întreaga lume dintr-o dată, dar încep cu lumea din care fac ei parte și aceasta este un lucru foarte important. Agenții schimbării sunt atât de interesanți încât am decis să împărtășim istoriile lor cu ceilalți. Ne dorim să vă spunem și vouă câteva dintre aceste povești. Dar mai întâi voi trebuie să înțelegeți cine sunt acești agenți ai schimbării și apoi să vă decideți dacă vreți să deveniți și voi unii dintre ei. Vă ținem pumnii strânși și sperăm că sunteți pregătiți să ascultați poveștile noastre, că suntți gata să schimbăm lumea împreună!

Anna și Andrea

Puteți citi despre călătoriile Annei și ale lui Andrea pe următorul website: exchangetheworld.info.



2. Joc

În timpul întâlnirii, vom cunoaște agenți ai schimbării din întreaga din lume. Să vedem ce știți voi, de fapt, despre lume. Participanții cunosc continentele? Rugați-i să vă arate continente pe hartă. Adăugați sau corectați ceva dacă este necesar.

Afișați pe pereți, la o anumită distanță, foi cu numele unor continente: Africa, Asia, Europa, America de Sud, America de Nord și Oceania. De asemenea, puteți marca (de exemplu, cu un fir textil subțire) care parte a peretelui face parte din fiecare continent.

Apoi, numiți o țară, de exemplu Franța. Sarcina participanților este să atingă cât mai repede posibil partea peretelui numită după continentul unde se află Franța. Repetați de câteva ori, enumerând țări care aparțin diferitor continente. Apoi, reveniți la harta pământului. Întrebați participanții câte țări sunt în lume. Câte țări sunt pe fiecare continent? Lăsați partcipanții să ghicească și apoi spuneți-le răspunsul corect (Europa – 47, Asia – 48, Australia și Oceania – 14, Africa – 54, America de Sud – 12, America de Nord – 23, potrivit ONU).


3. Sondaj

Participanții cunosc deja cum arată lumea. Haideți să vedem împreună ce înseamnă cuvântul ”schimbare”. Pentru a face un sondaj, copiii se organizează în grupuri de 4 – 6 persoane. Sarcina lor este să întrebe diferiți oameni: pietoni, lucrătorii din magazinele apropiate, etc. – ce înseamnă cuvântul ”schimbare”. Cum putem să-l definim?

Atenție! Participanții pot ieși afară doar însoțiți de o persoană adultă.

Rezumatul sondajului. Comparați răspunsurile pe care le-au primit grupurile de lucru. Ce ați învățat despre schimbare? Vorbiți pe scurt despre reacția oamenilor. Acordați o atenție deosebită în cazul în care copii au primit un răspuns neplăcut sau surprinzător. De ce s-a întâmplat așa? De ce unii oameni reacționează la schimbare cu furie, frică sau tristețe? Cereți particianților să se gândească la schimbările fericite care au avut loc în viața lor, de exemplu, prima zi de școală. Este ușor să te schimbi? Probabil că nu întotdeauna, dar poate aduce o mulțime de lucruri bune, în cazul în care eşti pregătit în mod corespunzător.


4. Discuții

Particiantii știu deja semnificația cuvântului „schimbare“. Dar ce înseamnă „agent al schimbării“? Rugați-i să ghicească semnificația acestui cuvânt. Ce face un agent al schimbării? Rezumați și adaugați, dacă este necesar, și detaliul că un agent al schimbării este o persoană care face ceva bun pentru societate sau pentru mediul înconjurător. Ea sau el nu trebuie să schimbe întreaga lume, care - după cum particianții știu deja - este foarte mare, este suficient ca ea sau el să facă ceva în împrejurimi, în țara lor, în orașul lor, în cartier, în școală sau în familie. Spuneți-le particianților despre cei câțiva oameni care pot fi numiți agenți ai schimbării. Puteți obține povestiri inspiraționale exchangetheworl.info povestiri despre oamenii din comunitate (un vecin care a ajutat să la construcția unui teren de joacă în cartierul tău, o persoană care a mobilizat oamenii pentru a construi un drum, un voluntar care muncește într-un adăpost pentru animale). Încurajează participanții să caute propriile lor exemple.


5. Joc

Împărțiți participanții în echipe mici de 4-6 persoane. Pentru fiecare echipă pregătiți câte două seturi de cartonașe de diferite culori. Pe un set de cartonașe de o culoare se vor găsi abilități tipice pentru un agent al schimbării și pe cartonașele de cealaltă culoare se va regăsi explicația pentru respectiva abilitate. Ascundeți sau împrăștiați cartonașele prin sală (clasă). Sarcina pentru fiecare dintre echipe este să găsească cartonașele și să le potrivesc împreună, de exemplu:

empatie – pot înțelege ce simt alți oameni

responsabilitate – realizează sarcinile pe care s-au angajat să le facă

creativitate – are idei despre cum ar trebui să fie rezolvate diferite probleme

colaborare – pot să lucreze cu alți oameni, folosește energia grupurilor

conștientizare / înțelegere – îi ascultă pe ceilalți și observă ce se întâmplă în jur, trăiește starea de aici și acum

perseverență – capacitatea de a merge mai departe, de a înfrunta greutățile, de a nu renunța

La sfârșitul exercițiului inițiați o discuție despre cei doi călători de la care participanții au primit scrisoarea. Explicați copiilor cum Anna și Andrea discută cu oamenii care schimbă lumea în mai bine, întrebându-i ce cred că este necesar pentru a fi un bun agent al schimbării. Deseori, abilitățile pe care oamenii le numesc sunt cele pe care le-ați văzut deja în exercițiu. Toată lumea înțelege acum ce înseamnă fiecare dintre aceste abilități? Copiii vor ajunge să cunoască mai bine unele dintre abilitățile descoperite în cadrul următoarelor întâlniri.


6. Operă de artă

Participanții sunt îndemnați să creeze portretul agentului de schimbare, încercând să descrie abilitățile discutate în exercițiul anterior. Ei pot alege orice tehnică doresc, de exemplu pot folosi creioane, markere sau pot să realizeze un colaj din ziare vechi. Apoi operele de artă vor fi expuse în sală, numind încă o dată abilitățile din fiecare dintre portretele realizate.


7. Concluzii

Participanții, unul câte unul, spun ce fac agenții schimbării. Conduceți discuția în așa fel încât ei să înțeleagă faptul că și copiii pot fi agenți ai schimbării. Întrebați-i dacă vor să schimbe lumea din jurul lor. Decideți împreună dacă hotărâţi să continuați călătoria cu Anna și Andrea și să aflați următoarele povești despre cei ce schimbă lumea. Stabiliți, de asemenea, că de acum încolo participanții vor observa lumea din jurul lor și vor căuta lucrurile pe care le pot schimba pentru a contribui astfel la crearea unei lumi mai bune.


8. Temă pentru acasă

Fiecare participant, la școală sau acasă, trebuie să facă cel puțin o faptă bună. Asigurați-vă că participanții știu ce înseamnă asta (de exemplu, să facă cumpărături pentru un vecin mai în vârstă, să ajute un coleg la tema pentru acasă, să pregătească împreună cu familia un cadou de Crăciun pentru o familie nevoiașă).


9. Finalizarea întâlnirii

Participanții învață un cântec despre agenții schimbării, cântec pe care îl vor cânta la începutul și la sfârșitul fiecărei întâlniri:

Astăzi lumea noi schimbăm

Pentru a face Pământul bine!

Pentru oameni și natură noi ne mobilizăm,

Hai, vino în aventura asta alături de mine!


 

Solicitare adițională pentru grup:

Pregătiți o colecție de povestiri despre agenții schimbării din orașul/satul tău. Aceasta poate fi oferită apoi în dar unui prieten. Sau poate fi realizat chiar un album cu diverși copii în rol de agenți ai schimbării.


 

Ați descoperit vreo greșeală în text? Doriți să ne susțineți în traducerea scenariilor și poveștilor în diferite limbi? Nu ezitați să ne contactați! Căutăm în permanență oameni care să ne ajute cu traducerea în orice limbă. Haideți să facem ca materiale pentru agenții schimbării să fie disponibile pentru mai multe persoane! → hello@exchangetheworld.info


Mai multe povești a agenților schimbării: exchangetheworld.info




Comentários


bottom of page